Hem / Egna nyheter / Halmstad roddklubb utsedd till Årets idrottsförening

Halmstad roddklubb utsedd till årets idrottsförening

Halmstad roddklubb har lagt några tuffa år bakom sig. Tack vare ett antal nya medlemmar, ett gäng goda idéer och ett rätt stort mått av handlingskraft har man vänt utvecklingen. Nu har Halmstad roddklubb utsetts till årets förening.

- Jag blev såå stolt och så glad när jag fick veta att vi fått utmärkelsen. Det kändes som en så fin bekräftelse på att alla inblandade gjort och gör ett fantastiskt arbete, säger Lars Tegnhed.

Han visar runt i lokalerna som byggts till allteftersom verksamheten vuxit och utvecklats genom åren. Omklädningsrum, schyssta umgängesytor, finfina träningslokaler med spinningcyklar, roddmaskiner och gott om styrketräningsredskap. Och så sist men inte minst båthallarna.

- Det har alltid varit en viktig princip för oss; alla oavsett ekonomiska förutsättningar ska kunna vara med, så alla som tränar hos oss får låna båt.

Under ett antal år gick verksamheten lite på sparlåga. Många hade varit med länge och ivern att utvecklas, prova nytt och försöka en gång till hade kanske mattats av en smula med åren.

Ny tränare gav ny väg framåt

Men så för sisådär 5 år sedan kom en ny tränare som sprudlade av idéer och handlingskraft till klubben. Sakta men säkert trampade man upp nya stigar som skapade nytt engagemang och en vilja att bidra och vara med. De svårigheter man bara något år tidigare haft med att få ihop en styrelse var plötsligt som bortblåsta. Och med en jämställd styrelse med lika många kvinnor som män, ett gäng olika kompetenser och lite olika åldrar var det lätt att komma vidare. 

- Istället för att säga det går inte sade man istället hur gör vi?

Man gjorde sig av med bussen som fraktat roddarna till och från tävlingar och började dela med en annan klubb, man började hjälpa till vid mässor och andra evenemang för att få lite klirr i kassan och man röjde ut och städade upp. En rejäl satsning på ledar- och tränarutveckling startade också med stöd av SISU.

När Corona sedan kom på ovälkommet besök bestämde man sig snabbt för att fortsätta i samma anda. Istället för att bara lägga ned ville man försöka skapa så goda förutsättningar som möjligt för att trots allt kunna fortsätta bedriva verksamhet.

Roddskolan har varit igång under året, hela tiden under så säkra former som det bara är möjligt. Man bestämde sig också snabbt för att lägga kraft på underhåll och fix istället för att bara ställa in.

Viktigt med bra verksamhet

Arbete som betyder att klubbhuset nu har fått sig en rejäl både inre- och yttre ansiktslyftning. Ett gäng eldsjälar har tänkt, funderat, målat, städat och fixat till för att skapa en trivsam och funktionell miljö där alla får plats och kan trivas samtidigt som klubben nu har aktiva i alla åldrar. Från 7 år och uppåt.

- Det är fantastiskt att se de här ungdomarna komma hit och träna. De har så roligt.

- Vi har ett 20-tal roddare i åldrarna 7-15 år. Det är så roligt att se dem, säger Lars Tegnhed.

Förutom ungdomsverksamhet finns både seniorer, just nu tränar en i seniorgänget för att tävla i OS, och ett gäng äldre roddare som samlas ett par dagar i veckan.

- Och så har vi vår grupp med olika former av funktionshinder. Där är jag tränare, det är fantastiskt att få vara ledare för dem.

Sammantaget beskriver Lars Tegnhed Halmstad roddklubb som en förening med struktur, planering och massvis av engagemang.

- Det är så härligt att se att det går att lyckas. Alla har verkligen gjort ett fantastiskt arbete. Det här ska vi fira ordentligt på något vis när vi kan samlas lite fler igen. Förhoppningsvis framåt sommaren, säger han med ett leende.

Läs mer om övriga stipendiater här: