Hem / Egna nyheter / Halländska idrottare får stipendium

Halländska idrottare får stipendium för goda insatser

Året som gick bjöd på stort engagemang och många goda insatser inom halländsk idrott. Här hittar du en sammanställning över de engagerade idrottare, ledare och föreningar som premierats med stipendier från RF-SISU Halland för 2020.

RF-SISU Hallands stipendier 2020

Utdelning

På grund av coronavirusets spridning skedde i år ingen utdelning av stipendier och utmärkelser i samband med RF-SISU Hallands årsstämma. Istället har stipendier och utmärkelser överlämnats enskilt till varje stipendiat. 

Årets Idrottsförening 2020

Årets Idrottsförening utses av RF-SISU Halland tillsammans med Radio Halland, Norra Halland, Hallands Nyheter, Hallandsposten och Laholms Tidning. Årets idrottsförening erhåller stipendiesumman 18.000 kronor och diplom från RF-SISU Halland.

halmstad roddklubbwebb.jpg

Halmstads roddklubb

Motivering:

När tävlingssäsongen 2020 ställdes in på grund av Covid-19 så skiftade HRK:s ledning fokus och beslutade att lägga sin kraft på internt utvecklings- och förbättringsarbete. Man har bland annat reviderat stadgar och sin ledarguide i process med föreningens medlemmar. Tränargruppen har arbetat fram en ny struktur för planering och träning vilket har lett till ett ökat engagemang bland föreningens medlemmar och aktiva. Trots pandemin har HRK lyckats genomföra en roddskola för barn och ungdomar samt startat upp roddutbildning/träning för vuxna motionärer. Detta i linje med föreningens målsättning att nå ut till så många Halmstadbor som möjligt med sin verksamhet. 

Under året har man också genomfört en omfattande översyn och upprustning av hela sin anläggning för att höja attraktiviteten på sin idrottsmiljö, detta med stor delaktighet från föreningens medlemmar. HRK har under året tagit ett stort och genomtänkt ansvar för sin ekonomi vilket har lett till att man trots mängder att uteblivna intäkter har lyckats hålla budget i bra balans. Föreningen genomför allt utvecklingsarbete med idrottens strategi 2025 för ögonen, och har under året flyttat fram sina positioner inom strategins samtliga fem utvecklingsresor. HRK är ett riktigt föredöme som förening genom sitt förhållningssätt, förmåga att engagera sina medlemmar och sitt strukturerade arbete att framtidssäkra en attraktiv idrottsmiljö mot idrottens strategi 2025. 

 


Årets Ledare 2020

Stipendiet på 12.000 kronor (6000 kr till stipendiaten samt 6000 kr till hens förening) samt diplom från RF-SISU Halland delas ut till en framgångsrik ledare i åldern 16-25 år.

Jury: Jan-Owe Wickström, Hallandsposten, Mikael Martinsson, Hallands Nyheter, Patrik Ljunggren, Sveriges Radio Halland, Christian Johansson, Norra Halland, Ulf Järphag, Susanne Jansson, Malin Björklund och Peter Gårdestedt, RF-SISU Halland.

jäverbowebb.jpg

Daniel Jäverbo, Varbergs Discgolf 

Motivering: 

Daniel har varit den ledande kraften i att starta upp en livaktig barn- och ungdomsverksamhet i Varbergs Discgolf. Han har under 2020 startat upp ungdomsverksamhet, utomhus i mindre grupper trots det svåra samhällsläget. Har jobbat hårt med att rekrytera ungdomar via skolorna och har flitigt nyttjat sociala media för att attrahera fler till verksamheten. Genom hans engagemang har föreningen kunnar upprätthålla en kontinuerlig tränings- och tävlingsverksamhet på de sätt samhället tillåtit.  

Vid sidan om detta har Daniel även jobbat med föreningsutveckling, sponsring och som ledare för nybörjare samt varit ordförande. Daniel har även vart högst delaktig i att Varbergs Discgolf under våren 2020 utvidgat Håstens Discgolfpark från 9 till 18 hål och är en drivande kraft som föreningen har stor nytta av.  

 

                                                                                                

Årets Unga Ledare 2020

Stipendiet på 12.000 kronor samt diplom från RF-SISU Halland delas ut till en framgångsrik ung ledare i åldern 16-25 år.

Jury: Jan-Owe Wickström, Hallandsposten, Mikael Martinsson, Hallands Nyheter, Patrik Ljunggren, Sveriges Radio Halland, Christian Johansson, Norra Halland, Ulf Järphag, Susanne Jansson, Malin Björklund och Peter Gårdestedt, RF-SISU Halland.

Izabella Patelwebb.jpg

Izabella Patel, Halmstad Bollklubb

Motivering:

Izabella är sedan våren 2019 såväl spelare som ledare i Halmstad Bollklubb. Hon kombinerar på ett utmärkt sätt sitt eget fotbollsspelande i föreningens F17 med att leda våra yngsta tjejer i F8-9. Izabella som är ansvarig tränare för gruppen har visat på ett ungt modernt ledarskap som verkligen engagerar sin omgivning. Hon startade upp sin utbildningsresa med ”Plattformen” och har sedan gruppen startade 2018 varit en del av ledarstaben. Hon har hela tiden visat på en nyfikenhet att utveckla sitt ledarskap. Izabella har på sitt sätt att vara och ta ansvar, en viktig och tydlig förebild för andra unga ledare och bidrar starkt till att utveckla föreningens flickverksamhet. 

 

Izabella är en egen HBK-produkt som 2013 startade som spelare i klubbens första flicklag. Hallandsjunioren 2020

Två juniorer tilldelas varsitt stipendium på 6.000 kronor samt diplom från RF-SISU Halland.

Stipendiet samt diplom från RF-SISU Halland delas ut till framgångsrika juniorer som utöver sina prestationer också visat prov på socialt ansvarstagande, engagemang, och personliga egenskaper värda att hylla.

Jury: Jan-Owe Wickström, Hallandsposten, Mikael Martinsson, Hallands Nyheter, Patrik Ljunggren, Sveriges Radio Halland, Christian Johansson, Norra Halland, Ulf Järphag, Susanne Jansson, Malin Björklund och Peter Gårdestedt, RF-SISU Halland.

Mollywebb.jpg

Molly Johansson,  Häcken 

Meriter

Molly är en otroligt målinriktad tjej som kombinerar sina studier på Naturventenskapliga programmet med spel i BK Häcken, vilket innebär fyra pendlingsdagar per vecka. Hon är en ledande spelare i det F-19 lag som tog hem flickallsvenskan södra och har under 2020 också frekvent tränat med föreningens allsvenska seniorlag. Under hösten var hon utlånad till Lidköping i elitettan och bidrog starkt till deras uppryckning från nedflyttningsläge till en stabil position i mitten av tabellen. Molly har också varit uttagen till landslagsläger med U19 på Bosön under 2020. Under vintern har Molly varit permanent upptagen i BK Häckens seniortrupp och kan med största sannolikhet se fram emot ett allsvenskt spelarkontrakt under 2021. 

petterdonaldssonwebb.jpg

Petter Donaldsson, HK Aranäs

Meriter:
Petter är en av länets stora handbollstalanger, fostrad i Varberg men idag tillhörande HK Aranäs. Han studerar just nu på handbollsgymnasiet på Katrinelund och tillhör där en utvecklingsgrupp för särskilt talangfulla spelare. Under 2020 var Petter uttagen till både RIKS-läger 3 och U-18-landslaget och rankas som en av landets tre bästa spelare på sin position och i sin åldersklass. Petter är en tongivande spelare både på och utanför planen i Aranäs juniorlag som under året vann juniorelitserien, tränar med HK Aranäs seniorlag och spelar dessutom i Fjärås div 1-lag. 

Vid sidan av planen har Petter alltid visat stort intresse att hjälpa och stödja andra handbollsungdomar och är kontinuerligt hemma i Varberg som gästtränare och delar med sig av sina erfarenheter till de yngre spelarna. Som lagkamrat är han väldigt uppskattad och visar ett stort socialt ansvarstagande på alla plan. Petter spås en lysande framtid och hans talang, målmedvetenhet och personliga egenskaper borgar för att han kommer gå långt som handbollsspelare och människa. 

              

Bergenstråhles Parasportstipendium 2020

Stipendiet på 4000 kronor samt diplom utdelas årligen till en ungdomsidrottare inom Parasporten i Halland. Stipendiaten skall vara i åldern 13 – 20 år. Stipendiaten skall vara förtjänt, lovande samt god sportsman och kamrat.

Jury: Består av Hallands Parasportförbunds styrelse

parasportwebb.jpg

Anton Olsson, Parasport Falkenberg 

Motivering: 

Anton är en omtänksam och glad kille. En riktig gädjespridare och fin kompis. Han har sedan 2017 ihärdigt tränat racerunning med ett härligt engagemang. Friidrottsträningen i Falkenberg innebär flera resor varje vecka från hemmet i Halmstad till anläggningen. Det bekommer inte Anton som kommer till varje träning med brinnande energi.  

 

Guldklubbens Ungdomsledarstipendiat 2020

Stipendiaten får 3.000 kronor från Guldklubben samt diplom.

alicewebb.jpg

Alice Risberg, Sportdansklubben Laxbuggarna 

Motivering: 

Med en ödmjuk inställning till alla deltagare inspirerar och lyfter Alice alla dansare som hon leder. 
Hon får varje dansare att känna sig sedd och jobbar på gruppkänsla och personlig utveckling för var och en. Hon vågar vara den ledaren som leker, vågar testa nytt och framför allt tror på alla. 
Alice tar även ansvar i att utveckla föreningen och deltar på utbildningar och i lärgrupper för att utvecklas till en ännu bättre ledare.  

Årets utbildare 2020

petrawebb.jpg

Petra Ahlmén, Frillesås FF 

Motivering: 
Petra har ett mycket fint engagemang i Frillesås FF där utbildning och folkbildning är viktiga verktyg för att utveckla medlemmarna och därigenom föreningen. En särskilt viktig fråga för Petra är att jobba för en trygg föreningsmiljö i Frillesås FF där medlemmarna på olika sätt fått sätta fokus på värdegrundsarbeten i folkbildningens anda. Under året har Petra varit påhittig och ställt om folkbildnings- och utbildningsverksamheten för att följa de allmänna restriktionerna under pandemin.  Genom sitt driv och engagemang för Frillesås FF:s utvecklingsarbete med folkbildningens metoder som verktyg är hon ett fint föredöme för andra ledare och är välförtjänt att bli utnämnd till Årets Folkbildare i Halland 2020.