Hem / Egna nyheter / Halland får en halv miljon till idrott och folkbildning för äldre

Halland får en halv miljon till idrott och folkbildning för äldre

Halland är ett av sex distrikt i landet som får ta del av Riksidrottsförbundets satsning på idrott för äldre. Pengarna ska användas till att stötta föreningar i länet som vill starta upp, eller utveckla verksamhet för målgruppen 65 plus.

Nyligen blev det klart att Halland får ta del av Riksidrottsförbundets satsning på idrott för äldre. Katharina Nilsson är idrottskonsulent och ansvarig för projektet i Halland ser det som goda nyheter, i en orolig tid.

− I den kris vi befinner oss i är den sociala isoleringen ett jättestort problem. Många mår dåligt och är oroliga och vi vet ju att måendet också påverkar hälsan. Men vi vet också att situationen kommer att bli annorlunda och då är det viktigt att våra föreningar möter upp behovet av rörelse och gemenskap, säger Katharina Nilsson.

Är ni intresserade av att starta upp eller utveckla verksamhet för personer 65 plus? Ta kontakt med er förenings idrottskonsulent.

Folkbildning för stärkt hälsa

Grunden i satsningen är folkbildning. Stödet till föreningar kan handla om exempelvis att genomföra processer, lärgrupper eller föreläsningar. För en träningsgrupp kan det användas till att utbilda ledare, ha gemensamma projekt eller hålla igång gemenskapen med annat än träning, som föreläsningar, kulturarrangemang eller temadagar. Katharina Nilsson hoppas att fler idrotter ser möjligheten att starta verksamhet för en ny målgrupp. Och hon är övertygad om att folbildningens metoder med goda samtal och samling kring gemensamma ämnen och intressen är ett viktigt komplement till ordinarie träning.

− Vi har ju vissa idrotter som är väldigt bra på att arbeta med verksamhet för äldre, men vi hoppas att så många fler ser de stora möjligheter som finns. Vi kan stötta föreningen i allt från att lägga upp en plan för att nå deltagare, utbilda ledare, eller genom att ta in en föreläsare som föreningen vill få inspiration av, eller ge en grupp möjligheter att varva ordinarie verksamhet med bildning, utbildning och inspiration kring de ämnen man är intresserad av, säger Katharina Nilsson.

Missa inte föreläsningen "Ny syn på åldrandet", den 20 maj kl. 10.00-11.30 Livesänds på facebook!

Föreningarna kan få en rivstart redan nu

Även om det just nu inte är möjligt att genomföra gruppaktiviteter för äldre kan föreningarna använda tiden till att vara startklara när situationen förändras, menar idrottskonsulenten.

− Vi har alla ett stort jobb att göra även efter coronakrisen i att hitta tillbaka till tryggheten och vardagen där samhället rullar på. Behovet av att hitta sammanhang och delaktighet kommer att vara stort. Idrottsrörelsen är en av de starkaste krafterna vi har för folkhälsa och gemenskap och våra föreningar i Halland har möjlighet att göra en stor insats, samtidigt som de berikar sin verksamhet med nya krafter i form av engagerade medlemmar som kan utveckla föreningen framåt.

Här hittar du mer information om Idrott för äldre.