Hem / Egna nyheter / Güncel Ömer vill arbeta för att alla ska få plats i idrottsrörelsen

Güncel Ömer arbetar för att alla ska känna sig välkomna inom idrotten

Fotboll har varit en stor del av hans liv så länge han kan minnas. En del av livet som stått för glädje, utveckling och gemenskap. Nu vill Güncel Ömer Ge tillbaka till idrotten genom sitt arbete som idrottskonsulent med fokus på Värdefullt.

- Det här känns jätteroligt och väldigt inspirerande. Idrotten är ju en så viktig del för att människor ska må bra, säger han.

Att han hamnade just här, hos RF-SISU Halland är till ganska stor del en slump. Men precis som så mycket annat här i livet leder det ena inte sällan till det andra. Och just så var det den här gången.

Styrelsearbete gav nya insikter

Güncel har spelat fotboll i stora delar av sitt liv. Han tycker om träningen, älskar matcherna och går igång på den utveckling det kan ge. När han insåg att han trots idog träning inte skulle bli nästa storstjärna valde han att satsa på styrelse −och utvecklingsarbete istället. Tillsammans med föreningen KSF Prespa Birlik arbetade han mycket med fokus på att utveckla idrotten och föreningsengagemanget i områden där föreningsidrotten inte är en självklar del av uppväxten för alla.

- Det arbetet gav mig en större insikt i och förståelse för att människor lever under väldigt olika villkor. Lärdomar som jag tagit med mig när jag arbetat med andra saker, säger Güncel Ömer.

De senaste åren har han återigen haft fullt fokus på fotbollen, men den här gången under Svenska fotbollförbundets paraply. Han har dels arbetat med förbundets Värdegrundssatsning ”Ett steg framåt” dels med ”Greencoach” en satsning på att inspirera fotbollsföreningar att jobba med sitt miljöavtryck  samt projektet ”Life Tackle” med fokus på miljövänligare fotbollsevenemang- och arenor. Som projektledare har han hållit i många trådar och fått chans att resa runt och prata fotbollens värdegrund- och hållbarhetsfrågor i ett antal städer och länder.

- Jag måste säga att det varit något av ett drömjobb.

Viktigt att bygga idrotten underifrån

Men nu tar han sikte mot nästa drömjobb. Återigen står värdegrundsarbete i centrum för hans arbete. Men nu blir det underifrån perspektiv på riktigt. För i det uppdrag han nu har kommer han att bli ansiktet utåt för RF-SISU Hallands satsning Värdefullt. En satsning som handlar om att barn och ungdomar ska få chans att prata om de ämnen, de frågor som berör dem och deras idrottsvardag på sina egna villkor och utifrån sina förutsättningar.

- Det känns fantastiskt inspirerande och roligt. Och jag tror det är viktigt att börjar underifrån för att bygga en hållbar idrott med idrottare som har roligt, som mår bra och som vill fortsätta idrotta länge, säger Güncel Ömer.