Hem / Egna nyheter / Fotboll för alla bjöd in till nationella spel

Fotboll för alla bjöd in till Nationella spel

I sommar bjuder Halmstad Bollklubbs Fotboll för alla in till SM-tävlingar i parafotboll. I helgen tjuvstartade de värdskapet med Nationella spel.

I juni är det Söndrums IP som gäller när parafotbollen, som en av 37 idrotter, deltar i SM-veckan. HBK:s parafotbollssektion, Fotboll för alla, värmde upp den gångna helgen när 35 fotbollslag möttes för Nationella spel i Kombihallen.

− Vi har ett lag som åkt från Stockholm, annars är det många lag från Västra Sverige. Parafotbollen är stark här, konstaterar Kenth Johansson, ledare i Fotboll för alla.

Sex paraidrotter är än så länge inbokade på SM-veckan i sommar och det kan bli en sjunde. Det är rekord och dubbelt så många som tidigare år.

− Det känns jätteroligt att så många paraidrotter är med. Det är viktigt att vi syns och jättekul att det har blivit ett uppsving, säger Kenth Johansson.

HBK hade med åtta lag i helgens tävlingar och ett 70-tal spelare på plats, lagen är mixade såväl i ålder som kön. Det som är styrkan i parafotboll är att alla kan vara med.

− Vi har spelare med i dag som är från tio år upp till pensionsålder. Det spelar ingen roll vilka förutsättningar du har. Vi skapar så många lag som krävs för att alla ska få vara med.

Ledarskapet centralt

Kenth Johansson är till vardags enhetschef inom daglig verksamhet i Halmstad. Som mångårig spelare och tränare var det ett enkelt steg att engagera sig i Fotboll för alla, där ledarskapet är centralt i alla led.

− Jag tror att min yrkesbakgrund är en fördel. Det är bra att ha den förståelsen med sig. Engagerade ledare med en pedagogisk trygghet är jätteviktigt och för oss som ledare ger det så mycket tillbaka. Vi har tio ledare på plats i dag och vi har domare med den rätta inställningen och bemötandet, det gör stor skillnad, säger han.


Gänget från HBK laddar för dagens sista match där det är klubbkamrater som står för motståndet.

Avgörande match 

När RF-SISU Halland besöker kombihallen på lördag eftermiddag är gänget i HBK 2 mitt uppe i en ganska avgörande match. Det blir till sist 2-2 mot Qviding efter en rysare med reducering i slutminuten för Halmstadlaget.

Efter matchen skingras laget för att återsamlas om en halvtimme när det är dags för dagens sista match, där motståndet utgörs av ett annat HBK-lag. Men inga nerver än så länge, snarare en välbehövlig paus. Det blir en del tid i fiket mellan matcherna.

− Det sociala är en jättestor del. Idrotten är så mycket mer än den fysiska aktiviteten. Förutom ökad hälsa och ett aktivt liv bryter det ensamhet när människor får komma ut och göra något tillsammans, åka på en cup eller gå på en träning. Det är viktigt inte minst för vår målgrupp. Vi spelar för att det är kul och vi umgås. Fikat mellan matcherna är lika viktigt som spelet.

"Goda vänner så fort vi går av planen"

Alexander Persson är en i gänget som nu samlar kraft efter en lång dag. Han har spelat fotboll i tio år i en rad olika klubbar. Men HBK känns som hemma. Alexander ser fram emot att möta klubbkompisarna i nästa drabbning.

−  Det roligaste med fotbollen är att springa, spela och umgås. Ute på planen är en sak, där kan det smälla ibland. Men så fort vi går av är vi goda vänner, säger han.

 
Det blev 2-2 mot Qvidning i matchens slutminut.