Hem / Egna nyheter / Föreningar utbytte erfarenheter kring arbetet med Idrott för äldre

Föreningar utbytte erfarenheter kring arbetet med Idrott för äldre

Idrott för äldre är en satsning som nu pågått under ett par år. Runt 20 föreningar i Halland har redan dragit igång verksamhet medan ytterligare ett gäng står i startgroparna. Häromkvällen fick de chans att utbyta erfarenheter med varandra.

- Jag tror att det kan vara bra för våra föreningar att få chans att utbyta erfarenheter, att prata med varandra och se vad som funkat på andra håll, säger Katharina Nilsson, idrottskonsulent på RF-SISU Halland. ¨

Processkvällen anordnades av RF-SISU Halland. Men alltihop startade för några år sedan. Regeringen gav Riksidrottsförbundet uppdraget att också arbeta med målgruppen 65+. Först och främst för att öka rörelsen och skapa fler sociala sammanhang för gruppen, men också för att man såg att de skulle kunna utgöra ett fint tillskott till många föreningar. Halland utsågs till ett av 6 pilotdistrikt och har nu arbetat med frågan under ett par års tid. Under den tiden har ett 20-tal föreningar fördelade över hela Halland i en rad olika idrotter startat verksamhet för målgruppen. Sittgympa, nybörjargrupper i bordtennis kombinerat med föreläsningsprogram och fika är tillsammans med cykelpromenader bara några av de aktiviteter som skapats och genomförts.

- Vi ser att det har varit väldigt uppskattat hos våra deltagare. Många av dem ingår nu i vår ordinarie veteranverksamhet. Flera av dem har också uttryckt att vår satsning varit väldigt betydelsefull inte minst socialt, säger Tommy Lindskog, ansvarig för veteranverksamheten i Falkenbergs bordtennisklubb. 

Många poänger med att satsa på en lite äldre målgrupp

Men nyttan av satsningen stannar inte vid vinsterna för alla de individer som valt att haka på. Även föreningen ser stora vinster med upplägget.

- Vi har fått ett antal nya medlemmar i vår veteransektion, det är väldigt värdefullt för oss.

Ett faktum de inte är ensamma om. Katharina Nilsson berättar att Löftadalens dragkampklubb gjort liknande erfarenheter. De har ökat sitt medlemsantal med 50??  personer, personer som nu blivit en viktig del av föreningen och dess verksamhet.

Anledningen till att man valt att starta eller står i startgroparna att göra det varierar förstås. Men att just attrahera eller behålla en äldre målgrupp är en ganska vanlig ingång i arbetet. Viljan att göra något för den här gruppen en annan.

- Vi ser att många i den här åldern slutar och nu funderar vi på hur vi skulle kunna göra för att behålla de lite längre i vår förening, säger medlemmarna i Tönnersjö golfklubb.

Kvällen bjöd på många intressanta erfarenhetsutbyten

Under kvällen samtalade och bytte deltagarna erfarenheter kring alltifrån hur man når ut till målgruppen till vilka aktiviteter som funkar och möjligheten att koppla lärgrupper och folkbildning till själva aktiviteten man skapar.  Att döma av det surr, alla de frågor, funderingar och idéer som dök upp under kvällen kommer det att startas betydligt fler verksamheter framöver.

- Jag tror att vi varit lite fast i det gamla. Men efter i kväll har vi redan nu flera idéer på hur vi kan gå vidare, säger Mattias Hallendorff, ordförande i HK Aranäs.