Hem / Egna nyheter / Engagemang och glädje gav Alice Ljungberg utmärkelsen årets unga ledare

Engagemang och glädje gav Alice Ljungberg utmärkelsen årets unga ledare

Glädje, inspiration och förmågan att se varje barn. Det är några av de egenskaper som kännetecknar Alice Ljungbergs ledarskap. Nu har hon utsetts till årets unga ledare.

- Det känns väldigt ärofyllt! Jag blev superglad och väldigt, väldigt överraskad, säger Alice Ljungberg, ledare i Söndrums gymnastik och idrottsförening.

Trots att hon inte är mer än 18 år har hon redan hunnit med några år som ledare. Hennes bana startade egentligen mest av en slump. Gympan behövde ledare, Alice Ljungberg fick frågan och hon nappade ganska direkt. Och det skulle inte dröja länge förrän hon såg ledarskapets uppsidor.

- Det är så härligt att få träffa alla barnen, de är så glada och det ger mig så mycket energi att få se dem utvecklas och ha roligt, säger Alice Ljungberg.

Viktigt att involvera barnen

När RF-SISU Halland träffar Alice Ljungberg är det full fart i hallen. Ett gäng barn som glatt är med på alla övningar. De får hänga i ringar, klättra i ribbstolar, klänga under bommen och prova olika gymnastiska rörelser. Hela tiden finns Alice och hennes tränarkollegor till hands. De passar, uppmuntrar och bekräftar barnen. Alice berättar att hon försöker se till att träningarna är varierade och lustfyllda.

- Jag frågar ofta barnen efter ett pass vad de tyckte var roligt. På så sätt kan jag få veta vad de gillar och göra mer av det. Dessutom är det ett sätt att få dem involverade i träningen.

En annan del av träningen som Alice är noga med handlar egentligen inte ett endaste dugg om träning. Före varje pass brukar hon fråga barnen hur de mår, hur det varit i förskolan eller liknande. Allt för att skapa sammanhang och möjlighet till utbyte av tankar och erfarenheter.

- Jag tänker att det är viktigt att man får prata av sig. Barnen är ju inte bara här för gympan, sammanhållning och möjligheten att lära känna varandra på ett djupare plan är minst lika viktigt, säger Alice Ljungberg.

Utbildningar viktigt för att lära nytt

Mycket av det hon tillämpar i sitt ledarskap idag har hon lärt sig på olika utbildningar hon gått genom åren. För att fortsätta utvecklas och lära nytt hoppas hon då och då på nya utbildningar. Dels för att uppdatera ”verktygslådan” med övningar, lekar och allt det där man behöver för att kunna skapa roliga pass. Men också för att det nästan alltid skapas fina samtal och erfarenhetsutbyten med de övriga deltagarna på utbildningen.

- De samtalen är ofta väldigt utvecklande, de brukar ge många nya tankar och idéer, säger Alice Ljungberg.

Utmärkelsen gav råg i ryggen, glädje och ett kvitto på att hon är på rätt väg, nästa termin är redan spikad.

- Då blir det två pass igen. Jag tycker ju att det här är så roligt, säger Alice Ljungberg.