Hem / Egna nyheter / Anpassad föreningsutveckling när Laxbuggarna intog Laxön

Anpassad föreningsutveckling när Laxbuggarna intog Laxön

Rörelseglädje, engagemang och folkbildning stod i fokus när Laxbuggarna intog Laxön. Föreningen satsar på utveckling under anpassade former och blickar framåt tillsammans med RF-SISU Halland, när corona har satt dansgrupperna på paus.

Sportdansklubben Laxbuggarna i Halmstad är en av de många föreningar som har fått stänga ner sin tränings- och tävlingsverksamhet under coronapandemin. Men engagemanget är inte vilande. Föreningen har tidigare genomfört en riskanalys med RF-SISU Halland för att se risker och möjligheter på kort och lång sikt. I helgen satsade de på folkbildning och föreningsutvekling, utomhus med ett tiotal deltagare, under anpassade former. Under utbildningsdagen för föreningens ledare var fokus på rörelseförståelse och de faktorer som får människor att utvecklas, må bra och vilja stanna kvar länge i sin förening och sin idrott.

Motivation i mindre grupper

Medan halva gänget tog plats på Laxöns scen för att prata om att bygga gemenskap och skapa inre motivation med idrottskonsulent Emelie Elfsberg var det fullt ös hos hennes kollega Alexander Mårtensson. Hans roll för dagen var att inspirera till nya sätt att träna. Att se möjligheterna, låna element från andra idrotter, få in många olika rörelsemönster och göra det där som utmanar motoriken − rörelserna som ser busenkla ut på papper, men är nog så kluriga i skarpt läge. Rörelsebingo var en av övningarna på schemat som lockade till många glada skratt. Där behöver du inte stå nära din partner och övningen går (helt enkelt) ut på att härma en rörelse, lägga till en egen och komma ihåg ordningen. Är alla, inklusive utbildarens själv hade insett att detta inte alls var så enkelt var det dags att skruva på rörelseschemat:

− Jag kan rörelseförståelsen, men det är ni som kan er idrott. Vilka rörelser hade kunnat vävas in utifrån ert perspektiv, för att få med mer av dansen, frågade idrottskonsulenten och hans deltagare hade såklart stenkoll på passande övningar för nästa omgång.

Processade idéer i lärgrupper

Efter en förmiddag med såväl teori och praktik var det dags att samla ihop, dra slutsatser och spåna idéer. Uppdelade i lärgrupper fick deltagarna processa förmiddagens erfarenheter och anpassa dem till sina uppdrag och föreningens verksamhet.

Gabriel Frisell och Malin Bergstedt, båda ledare i lindy hop, var väldigt nöjda med dagen.

− Jag har fått många nya idéer. Nu när verksamheten ligger nere känns det jättebra att vi kan använda tiden till att utveckla oss och föreningen, resonerar Gabriel.

− Det här ger perspektiv på dansen Jag tyckte att det var spännande att få se nya möjligheter till att väva in andra idrotter, rörelsemönster och hitta nya övningar. Man ser tydligt hur de olika rörelserna bygger på varandra, säger Malin, som också lämnade Laxön med ny energi i ledarrollen.