Hem / Egna nyheter / Annika brinner för föreningslivet: ”Uppmanar alla att testa”

Annika brinner för föreningslivet: ”Uppmanar alla att testa”

Större delaktighet i barnens fritid, möjlighet att göra skillnad i samhället - och alla nya bekantskaper. Engagemanget i idrottsförening medför många positiva erfarenheter för Annika Svensson, som gärna skulle se att fler engagerade sig ideellt.

Annika Svensson är en av Idrottshallands alla eldsjälar. Som uppvuxen i en föreningsfamilj har ideellt engagemang varit en del av hennes liv sedan barnsben. När hon för tio år sedan flyttade till Halmstad föll sig klivet in i Eldsberga gymnastikförening naturligt.

- Jag var ny i området och ville lära känna folk. Jag trivs när man hejar på folk i mataffären, säger Annika Svensson. 

Det ideella engagemanget har hållit i sig och vuxit, såväl inom som utanför idrotten.

Efter tio år i gymnastikföreningen, varav flera som ordförande, är det bland annat styrelsen i fotbollsklubben Trönninge IF som numera samsas om platsen i Annikas kalender.

Timmarna som går åt är många. Ibland nästan för många. Men det är det värt – föreningsengagemanget ger så mycket tillbaka. Inte minst när det gäller möjligheten att få vara än mer delaktig i barnens fritid. 

- Det är så roligt att få se dem i en annan roll än den de har hemma. Det gör mig varm i hjärtat att se när de utvecklas i gruppen, tar ledarinitiativ med de yngre och peppar när någon har det tufft.

- Det känns också bra att ­­mina barns kompisar vet vem jag är, att de hejar på mig och vet att jag alltid har en minut över om det behövs. 

Annika ser även föreningsengagemanget som en investering i henne själv. Det bidrar med både kunskap och personlig utveckling.

Under sina år i Eldsberga gymnastikförening var Annika till exempel drivande i att en ny hall byggdes på orten, vilket var en helt ny erfarenhet.

- Vi fick verkligen ordna och fixa med alla delar genom hela processen, säger hon och fortsätter: 

- Hallen blev ett fantastiskt bidrag till samhället. Det är en härlig känsla att ha bidragit till att förverkliga den. 

Att vara med i en förening innebär också många nya bekantskaper. I dag blir det många ”hej” när Annika besöker matbutiken. 

- Du träffar väldigt olika människor. Många kanske du inte hade mött annars. 

Genom föreningsåren har Annika Svensson haft en nära samverkan med RF-SISU Halland. Bland annat i form av olika utbildningar och ungdomssatsningarna Forumteater och Värdefullt.

- Sen har vi ju alla Idrottsforum där man får träffa andra föreningar. Det är viktigt att få utbyta erfarenheter, även med folk från andra idrotter, säger Annika som vill att så många som möjligt ska få chansen att uppleva det hon har upplevt genom sitt föreningsengagemang.

-Jag skulle vilja uppmana alla att våga testa. Det är inte mer än att man tar klivet tillbaka om man ångrar sig. Men det tror jag att få skulle göra.

Hon är noga med att poängtera att engagemang ska vara anpassat efter individen. Det gäller både vid val av uppgifter och tid.

- En del kanske bara kan lägga en timma om året, eller några timmar i månaden. Det går jättebra. Vi som är engagerade tar tacksamt emot all hjälp vi kan få!