Hem / Egna nyheter / Alma, 10, guidade besökarna genom Idrottsforum

Alma, 10, guidade besökarna genom Idrottsforum

Höstens Idrottsforum i Varberg samlade idrottsledare från hela länet. Tioåriga Alma guidade besökarna genom forumet, där barnens rättigheter och villkor stod i fokus.

Idrottsforum inleddes med en träff för Hallands specialidrottsdistriktsförbund (SDF) på fredagen. Där undertecknades en överenskommelse om samsyn kring barn- och ungdomsidrott som går ut på att barn och unga ska kunna hålla på med flera idrotter, utan att behöva välja. Liknande överenskommelser finns i andra delar av landet och nu har arbetet kommit till Halland.
− Det känns jätteroligt att vi har kommit hit. Överenskommelsen om samsyn och samverkan är första steget och samtidigt det stora steget i att enas om ett vägval och en gemensam grundsyn. Därifrån arbetar vi vidare och jag vet att fler idrotter planerar att ansluta till överenskommelsen, säger Åsa Agmyr, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna och Hallands Idrottsförbund, som varit processledare i det halländska samsynsarbetet.

Folkbildning som ska främja utveckling Idrottsforum anordnas varje höst och vår av Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Temat för helgen var ”Den moderna föreningen engagerar”, som utgår från idrottsrörelsens Strategi 2025.

− För mig handlar den moderna föreningen om att arbeta med engagemang och låta medlemmarna forma sin förening. Ungdomarna är en nyckel i den utvecklingen. Hur involverar vi dem i beslut och vägval och hur kan vi arbeta med att stärka barnens och ungdomarnas roll, säger distriktsidrottschef Sandra Hidgård som inledde Idrottsforum på temat engagemang, innan en uppskattad föreläsning med framtidsanalytikern Troed Troedson tog vid.

Under helgen fick deltagarna lyssna på Mikael Blixt från UNICEF som gav viktiga insikter om Barnkonventionen och idrottsföreningarnas roll. Elittränaren Kristian Persson föreläste om motivation och utveckling. Han är en av författarna till boken Talang 2.0, där författarna plöjt aktuell forskning för att sprida nytt ljus över gamla sanningar om talang och utvecklingen av densamma.

Barnkonventionen blir lag. Här kan du läsa om vad det innebär för idrotten.


Mikael Blixt från UNICEF föreläste på temat Barnkonventionen.

Det var ett Idrottsforum på barnens villkor och vad bättre än att låta barnen komma till tals. Inför konferensen hade Alma Ljungberg,10 år, åkt länet runt för att prata med idrottsledare om barnens villkor.
− Det har varit jätteroligt att filma och ställa frågor. Jag har lärt mig att säga barnkonventionen, säger Alma som, trots att det är lätt att fastna på det krångliga ordet, är väl insatt i barnens rättigheter inom idrotten.


Alice och Alma Ljungberg var med på Idrottsforum.

Felicia Loo, Motorcrossförare från MCK Hallandia, var en av de halländska idrottare som Alma mötte på sin Hallandsturné. Sedan tre år tillbaka anordnar 18-åriga Felicia motorcrossläger för tjejer på Släggarpsbanan i Simlångsdalen. Efter Idrottsforum tar hon med sin inspiration och nya tankar.

− Jag har lärt mig supermycket och fått många idéer om hur vi kan utveckla föreningen och lägret. Det handlar om att lyssna på barnen, konstaterar Felicia.


Felicia Loo skriver en hälsning till Alma Ljungberg. 

Pia Woelfler från Kungsbackaföreningen IF Rigor deltog också på sitt första Idrottsforum. Som ny ledare i föreningen kunde hon fylla på med mycket kunskap.

− Miljön, föreläsningarna, samtalen. Jag är full av energi efter dessa dagarna. Vi har redan skrivit upp datumet och siktar på nästa Idrottsforum, säger hon.


Pia Woelfler ser redan fram emot nästa Idrottsforum.

Om Idrottsforum Idrottsforum är en årligen återkommande konferens som ordnas av Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. På Idrottsforum får ledare och föreningsaktiva från hela länet under två dagar samtala, processa och utbilda sig inom olika teman som ryms inom målen för idrottsrörelsens Strategi 2025. Höstens Idrottsforum hålls på Varbergs Stadshotell den 22:e till 23:e november och har temat: ”Den moderna föreningen engagerar”. 


Alma möter Hanhals Kings


Hanhals Kings del 2.


Alma möter Hylte/Halmstad Volleybollklubb.


Alma möter MCK Hallandia


Alma möter Falkenbergs Bordtennisklubb.


Alma möter Warbergs Innebandy Club.


Alma möter Träningsverket i Laholm.