Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Tävlingsidrott vuxna - det här gäller

Matcher och tävlingar för vuxna - men med restriktioner

Sedan den 14 juni är det tillåtet med tävlingar, matcher och cuper för alla åldrar.
Men släpp inte ner garden, varje förening, tränare, spelare, löpare, förälder är skyldig att verka för minskad spridning av covid-19.

För de gotländska föreningar som deltar i fotbollens nationella seriespel (Dalhems IF, P 18 IK, FC Gute, Visby AIK och Stenkyrka IF) innebär det att de kan inleda sitt seriespel.
– Det viktigaste är fortfarande  att förhindra smittspridning så mycket vi kan, säger Bo Ronsten, distriktsidrottschef RF-SISU Gotland.

Risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter uppstår främst i samband med trängsel och folksamlingar. Varje förening och arrangör måste vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. Ett protokoll bör tas fram för vilka säkerhetsåtgärder som genomförs, samt att man tar fram en plan för att undvika smittspridning i samband med matcher och tävlingar.
I dagsläget kommer endast en begränsad publik att tillåtas, eftersom maxantalet 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande gäller.

Föreningens ansvar - gör en riskbedömning

Det ligger på varje förenings ansvar att göra en riskbedömning 
RF-SISU Gotland kan hjälpa din förening om det dyker upp frågor i arbetet att göra riskbedömningen.
Specialdistriktsförbunden har ett stort ansvar för sin tävlingsverksamhet, inte minst viktigt – att de stöttar sina föreningar i att försöka göra rätt.

Vad betyder det att maxantalet är 50?

Så här skriver polisen på sin hemsida:
- Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare.
- Vid motorsporttävlingar räknas endast publiken, inte föraren och dennes team, som deltagare.
- När det gäller vissa idrottsevenemang till exempel motionslopp, där den huvudsakliga folksamlingen består av de som utövar idrotten, inräknas i begreppet deltagare både publiken och löparna.
Har du funderingar, tveka inte att kontakta polisen.

Folkhälsomyndigheten menar också att idrottsutövarna ska ”undvika närkontakt som inte är nödvändig för idrotten”. I skrivande stund för RF dialog med Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande gällande begreppet närkontakt inom idrotten samt förutsättningar för inomhusidrotten att bedriva sin tävlingsverksamhet.

Föreskrifter för respektive idrott

Specialidrottsförbunden har ett ansvar att utarbeta föreskrifter för hur man kommer starta upp respektive tävlingsverksamhet på ett ansvarsfullt sätt, i enlighet med myndigheternas förbud, föreskrifter och rekommendationer.
Om din förening har frågor eller upplever tveksamheter angående förhållningssätt till en match, tävling eller annat evenemang föreslår vi att ni kontaktar ert specialdistriktsförbund.

Här några goda exempel att inspireras av

Svenska Fotbollförbundets riktlinjer

Svenska Golfförbundets ordningsföreskrifter

Svenska Ridsportförbundets medicinska protokoll

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Genomför en riskbedömning
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
  • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)