Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Så jobbar RF-SISU Gotland under coronapandemin

Så här jobbar vi i coronatider


RF-SISU Gotland arbetar som vanligt, fast i annorlunda former. Här nedan får du svar på hur läget ser ut just nu och vilka insatser vi gör för att vara ett bra stöd för idrottsföreningar och förbund på Gotland. 

Vi rekommenderar också att du följer Riksidrottsförbundets information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen. Sidan uppdateras löpande.

Är RF-SISU Gotland kontor i Idrottens Hus öppet?

Ja, RF-SISU Gotland i Idrottens Hus i Visby är öppet, men några av våra medarbetare väljer att arbeta hemifrån. Kontakta berörd person inför ett eventuellt besök.

Vad ska jag tänka på vid besök på Idrottens Hus?

För att minska smittspridningen så vill vi att du följer de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten.
• Stanna hemma om du är sjuk, även vid milda symptom
• Hostar och nyser i armvecket
• Håller avstånd
• Tvättar händerna ofta och noga

Visa svar

Vad kan vi få hjälp med av RF-SISU Gotlands idrottskonsulenter i dessa tider?

Våra idrottskonsulenter arbetar på som vanligt. Vi erbjuder samma stöd och hjälp som alltid, men i anpassad form.

Det finns stora möjligheter att genomföra föreningsbesök digitalt, där vi till exempel pratar utbildnings- och utvecklingsfrågor eller informerar om vilka ekonomiska stöd som finns att söka. Föreningen kommer i samråd med våra idrottskonsulenter fram till på vilket sätt mötet ska ske, digitalt eller fysiskt.

Vid digitala möten kan deltagarna medverka i mötet, hemifrån vid sin egen dator, platta eller telefon.

Visa svar

Hur påverkas RF-SISU Gotlands utbildningsutbud?

För att minska risken för smittspridning försöker vi så långt det är möjligt att erbjuda utbildningar digitalt. Vid fysiska träffar gör vi alltid en riskbedömning och säkerställer att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Aktuella utbildningar

Visa svar

Har ni tips på hur vi kan genomföra digitala möten och utbildningar i föreningen?

I kristider är det viktigare än någonsin att hålla en tät och nära kontakt med föreningens medlemmar, även om mötet inte kan ske fysiskt. Föreningen vinner på att hålla ihop verksamheten, informera om läget och förbereda för den verksamhet som ska igång när krisen är över. I osäkra tider kan idrottsföreningen vara en fast och trygg punkt för många.

Med digitala hjälpmedel finns det goda möjligheter att genomföra interna föreningsträffar. Det kan vara styrelsemöten, föräldraträffar, utbildningar och träffar med de klubbens aktiva barn och unga. Ta chansen att prata om kost, hur man är en bra kompis eller låt barnen få vara med att påverka hur de kommande träningarna ska se ut.

Våga ta steget och testa digitala möten i föreningens verksamhet. Se det som en möjlighet att hitta nya och moderna arbetssätt som kan innebära ett ”lyft”, inte bara nu under krisen utan även framöver.

RF-SISU Gotland rustar våra idrottskonsulenter med kunskap om digitala mötesplatser. Hör med dem om du och din förening behöver stöd för att komma igång med digitala möten. Tillsammans kan vi utforska ett spännande område.

Visa svar

Vad gör RF-SISU Gotland för att stötta idrottsföreningarna i den här svåra situationen?

RF-SISU Gotland vill vara ett stöd för länets idrottsföreningar och förbund. Vi följer utvecklingen noga och lägger löpande ut information på vår webb och på RF-SISU Gotlands facebooksida. Aktuell information skickas också ut i RF-SISU Gotlands nyhetsbrev som du kan prenumerera på här.

Om vi inte själva har informationen, så hjälper vi er att hitta var den finns, exempelvis på Riksidrottsförbundets webbdär du hittar senaste nytt och svar på vanliga frågor som idrottsföreningar ställer. Vi rekommenderar starkt att du och din förening följer RF:s information. 

RF-SISU Gotland för en dialog med idrottsföreningar i länet om hur coronakrisen påverkar vardagen, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Parallellt för vi en dialog med Region Gotland om vilka åtgärder som behövs för att mildra krisens effekter för föreningarna.

Vi arbetar också för att erbjuda idrottsföreningar och förbund stöttning i hur digital teknik kan användas för exempelvis styrelsemöten, föräldraträffar, möten och utbildningar med aktiva med mera. Våga ta klivet och bli digitala. Hör med våra idrottskonsulenter om hur ni kommer igång.

Visa svar

Vad händer med årsstämmorna?

Vi planerar för att genomföra Gotlands Idrottsförbunds och SISU Idrottsutbildarnas årsstämmor digitalt. Stämmorna ska genomföras den 28 april. Mer information till anmälda ombud och andra berörda enligt gällande föreskrifter.

Årsstämma

 

Visa svar

Information om Corona och covid-19 på andra språk

Här har vi samlat tips på aktuell information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 på olika språk. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som ännu inte pratar svenska.

För att tillsammans kunna minska smittspridningen är det livsviktigt att alla förstår och kan ta del av den information som finns kring coronaviruset. Idrottsrörelsen kan bidra till att informationen når fram till flerspråkiga målgrupper, språksvaga och teckenspråksanvändare via våra ledare och aktiva som är engagerade inom vårt inkluderingsarbete eller idrottssvaga områden.

Vi på RF-SISU Gotland jobbar dagligen för att föreningslivet ska vara inkluderande och att alla ska ha möjlighet att delta. I lägen som det vi nu befinner oss i är det viktigare än någonsin att alla inkluderas. Både de som har svårt med språket och människor med funktionsnedsättningar.

Krisinformation

Krisinformation från svenska myndigheter har en hemsida som uppdateras löpande, och som guidar till lättläst och lyssna funktion. Här finns information på 25 språk samt teckenspråk.

Gå till krisinformation.se

Informationsverige 

En hemsida riktad till nyanlända och asylsökande. Hemsidan startar med att du väljer språk, vilket underlättar från start att hitta rätt. Här finns information på 10 olika språk och är en hemsida som är relativt känd i målgruppen.

Gå till informationssverige.se

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat information på olika språk om coronaviruset och hur du skyddar dig och andra från smittan. De publicerar information på olika språk och uppdaterar sin hemsida löpande.

Gå till folkhälsomyndigheten.se

Sveriges Radio

För de som vill lyssna på information och nyheter kring coronaviruset så har Sveriges Radio samlat alla nyheter om viruset i Sverige på english, العربية, suomeksi, Soomaali, فارسی|دری, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielelä och på lätt svenska.

Gå till sverigesradio.se 

1177 Vårdguiden

På 1177 Vårdguiden hittar du fördjupad information om coronaviruset från Region Gotland på olika språk.

Gå till 1177.se

Information kopplat till idrottsrörelsen

På Riksidrottsförbundets hemsida finns information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen och alla idrottsföreningar. Informationen uppdateras löpande och är på svenska.

Vill du ta del av denna information på ett annat språk kan du klicka på ikonen längst upp till höger som heter ”translate” och välj sedan ”google translate”. Du hamnar då på Google translates funktion där du längst upp till vänster på sidan kan översätta hemsidan från svenska till valfritt språk.

 

Gå till rf.se

Visa svar