Hem / Vi arbetar med / Barn- och ungdomsidrott

Stöd i dag för morgondagens vuxna

Ingenting kan vara mer ansvarsfullt och stimulerande än att ta hand om dagens barn och ungdomar, morgondagens vuxna!

För den svenska idrottsrörelsen finns styrdokument för hur för barn- och ungdomsidrott bör utformas.
Mer om hur svensk idrott arbetar med barn- och ungdomsidrott

Samsyn Gotland 

Samsyn Gotland har som syfte att skapa möjligheter för ett livslångt intresse för idrott. Vi vill med den här satsningen undvika att våra ungdomar i för tidig ålder måste "välja" idrott. Idrotterna i distriktet vill medverka till att idrottande sker på längre sikt.
Medverkande: Gotlands Fotbollförbund, Gotlands Innebandyförbund, Gotlands Ishockeyförbund, Visby Basketbollklubb, VIF Gute Handboll, Team Gotland Volleyboll och RF-SISU Gotland. 2014 tog dessa idrotter fram gemensamma riktlinjer för satsningen. Våren 2019 reviderades satsningen.

Om du som förälder eller ledare upplever en situation där riktlinjerna för Samsyn Gotland inte följs ber vi dig att i första hand kontakta respektive förbund/idrottsförening.
Samsyn Gotland har kommit överens om dessa kriterier.

Trygga idrottsmiljöer

Ingen ska behöva utsättas för kränkningar eller övergrepp inom idrotten. Men när en förening upptäcker oacceptabelt beteende är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera. Nu lanserar RF-SISU Gotland ett nytt stödmaterial för att säkerställa att alla ska känna sig trygg i sin idrott.
Ungdomar vill bli ledare, hjälp dem ta steget. Undersökningar som Riksidrottsförbundet gjort visar att ungdomar vill bli ledare, bara de får rätt stöd. Men hur gör man för att stimulera ungdomar att ta steget? Hur får man dem att trivas och stanna kvar? Behöver ni som förening hjälp att rekrytera/behålla och utbilda era unga ledare? Ta kontakt med er idrottskonsulent vid RF-SISU Gotland.

Sakkunniga barn- och ungdomsidrott

Behöver ni stöttning i att utveckla er barn- och ungdomsidrott? Då kan ni ta stöd av distriktets sakkunniga i barn- och ungdomsidrottsfrågor, som förening, ledare, förälder eller barn.

Hos oss på Gotland är Jan Christoffersson och Anna Samelius sakkunniga i barn- och ungdomsidrottsfrågor. Uppdraget är framför allt att arbeta proaktivt vilket innebär att sprida kunskap och höja idrottsföreningarnas kompetens kring hur en sund barn- och ungdomsidrott bedrivs baserad på forskning och fakta. Janne och Anna finns till hands för att stötta din idrottsförening för att utveckla verksamheten samt även vägleda vid eventuella konflikter.