Hem / Egna nyheter / Smittsäker träning tillåts för alla

Smittsäker träning tillåts för alla

När Folkhälsomyndigheten nu skriver om de allmänna råden till nationella föreskrifter är honnörsorden fortfarande personligt ansvar och sunt förnuft. Träning under smittsäkra former och om möjligt utomhus tillåts även för de som är 16 år och äldre.

På måndag, den 14 december, ersätter Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter det som fram till då gått under benämningen allmänna råd. De gäller till och med 30 juni 2021.
Formuleringarna är tydligare och andas mer ska än bör. Det personliga ansvaret betonas samt att föreningarna måste vidta lämpliga åtgärder för att begränsa smittspridning.

– Det är en balans att begränsa smittspridning och samtidigt bedriva verksamhet på ett säkert sätt. Jag tycker idrottsföreningarna gjort sitt bästa under en lång tid nu, säger Bo Ronsten, distriktsidrottschef RF-SISU Gotland.

Max 8 fortfarande ett tak - för vissa

Fortfarande är maxtaket åtta deltagare för äldre ungdomar och vuxna (födda 2004 eller tidigare). De nya nationella föreskrifterna påverkar inte förbudsordningen.
– Här är grupper om åtta normen. Skulle man vara nio och kan lösa träningen på ett smittsäkert sätt kan det vara okej. Är däremot gruppen större ska man fundera på att dela grupperna, säger Bo Ronsten. Det gäller att anpassa grupperna så det går att hålla avstånd.

Så här ser skillnaderna ut

Glädjande är att träning under smittsäkra former, och om möjligt utomhus, från den 14 december tillåts även för de som är 16 år och äldre.
Skillnaderna för födda 2004 eller tidigare och de födda 2005 eller senare ser ut så här:
Födda 2004 eller tidigare:
- Träning – ja. Dock gäller fortfarande att det ska ske på ett sätt som minimerar smittrisken. Lägg dessutom till de här sex specifika kraven.
1) Man håller avstånd till varandra.
2) Inte delar utrustning med varandra.
3) När det är möjligt genomför aktiviteten utomhus.
4) Undviker gemensamma omklädningsrum.
5) Reser till och från aktiviteten individuellt.
6) Utför aktiviteten i mindre grupper.
- Tävling – nej. Här är yrkesmässig idrott fortfarande undantaget och de allmänna villkoren gäller.

Matcher och tävlingar - avstå helst

Dessutom säger Folkhälsomyndigheten att personer födda 2004 eller tidigare bör avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i den här typen av tävlingsverksamhet.
Födda 2005 eller senare:
- Träning – tillåtet förutsatt att de allmänna villkoren uppfylls.
- Tävling - ja, enstaka matcher eller tävlingar, om de allmänna villkoren efterlevs.

Ansvaret vilar tungt

– Vi har fått ett ansvar att genomföra träningar strikt utifrån de här råden, då kan vi fortsätta hålla igång verksamheten i våra föreningar, säger Bo Ronsten.
Att träna utomhus är svårt för vissa idrotter så här års. Simträning utomhus till exempel. Här säger RF att om det går att bedriva träningen inomhus utan att riskera smittspridning, är det okej.

Beska besked

Många föreningar som planerar för tävlingar och evenemang i vår och sommar behöver ta beslut inom kort. För dem är det beska beskedet att de utifrån restriktionerna som gäller i dag inte är möjliga att genomföra.
Det finns fortfarande gråzoner som kräver förtydligande från Folkhälsomyndigheten. Riksidrottsförbundet är i tät kontakt med myndigheten och meddelar nya besked så snart de kommer.

Tävlingar i skog och mark

RF arbetar intensivt för att myndigheten ska se över begränsningar som gäller för tävling där deltagarna lyder under ordningslagen – alltså tävlingar i skog, på väg, på vatten och naturis samt för träningar för personer födda 2004 eller tidigare.
Det vilar nu ett stort tolkningsansvar hos ledare, tränare och aktiva.
– Tills vi får fler besked kan vi bara uppmana alla till ett ansvarsfullt agerande, säger Bo Ronsten. Vi har en allvarlig smittspridning i samhället, det måste vi ha med oss i varje beslut vi tar.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och nationella allmänna råd gäller i hela landet från den 14 december till och med 30 juni 2021. 

Till Folhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd