Hem / Egna nyheter / Rörelsesatsning i skolan med tennis - bra för hälsa och inlärning

Rörelsesatsning i skolan med tennis - bra för hälsa och inlärning

Barn har spring i benen och om barn får springa mår de bra. Därför satsar RF-SISU Gotland på ett bygga broar mellan idrottsrörelsen och skolan genom projektet Rörelsesatsning i skolan. Bra grej: fysisk aktivitet anses främja inlärningsförmågan.

Barn har spring i benen och om barn får springa mår de bra. Därför satsar RF-SISU Gotland på ett bygga broar mellan idrottsrörelsen och skolan genom projektet Rörelsesatsning i skolan.
– Idrottsrörelsen kan tillsammans med skolan skapa möjligheter för barnen att röra sig mer i skolmiljö, säger Jan Christoffersson, RF-SISU Gotland.

Rörelse i skolan kan vara roligt, främja inlärningsförmågan och stimulera livslång hälsa.
Ingegärd Ericsson, docent i idrottsvetenskap, säger i en studie genomförd av Riksidrottsförbundet:
– Lärande är förankrat i rörelserelaterade färdigheter inom sociala sammanhang, samt att aktiviteter som främjar samspelet mellan sinnesintryck och motorik underlättar beredskapen att lära sig nytt och prestera.Tjelvarskolan och Lyckåkerskolan fick under fredagen av Visby Tennisklubb en inblick i hur kul det är att spela tennis. Isande nordlig vind, men massor av värme och glädje på skolgården. Klubben hade med sig minitennisnät, röda filtbollar och minitennisracket. Idrottslärare och andra pedagoger fick handboken ”Tennis för barn”, för att själva kunna hålla igång aktiviteterna.

"Det var synd om barnen"

Klubben fick idén till att göra något för barnen när de kikade in i Tjelvarskolans materialförråd och såg trasiga tennisracket, blöta filtbollar och ledsna nät.
– Vi tyckte synd om barnen och tänkte att på ett roligt sätt få dem att testa tennis och röra på sig lite mer, säger Björn Carlnäs, klubbchef Visby TK. De ska få leka med boll och racket och deras lärare ska få förutsättningar att fortsätta ha skoj med boll och racket.

Forskning visar att barn och unga rör sig för lite och är stillasittanden en stor del av dagen. Rörelsesatsning i skolan kan ändra på detta.
Stefan Wagnsson, filosofie doktor i pedagogik, säger i Riksidrottsförbundets studie:
­ – I en systematisk översikt av 30 studier publicerade under åren 1990–2012 konstaterar författarna att deltagande i den frivilligt organiserade idrotten, och då företrädesvis inom lagidrotter, har tydliga fördelar för ungas hälsoutveckling, bland annat i form av välmående, förbättrad livskvalitet och förmåga att reglera känslor och hantera motgångar.

Mångårigt samarbete med skolor

Visby TK har ett mångårigt samarbete med Guteskolan, klubben har racketfritids med Montessoriskolan, Polhemsskolan och Norrbackaskolan. Även Alléskolans fritids har haft ett projekt med sina barn, Visbygymnasiet provar padel och det händer att Forellen tittar införbi för att ha lite bollskoj.
Klubben genomför sedan december en fortbildning med skolpersonal där temat är racketsport. Klubben samverkar med Jonas Lind, förstelärare i Idrott och hälsa på grundskolan.– Vi har utbildat ett 20-tal lärare och fritidspedagoger i racketsport så det ska bli lätt för dem att introducera sporten för sina elever. De har fått en grundlig introduktion där de provat olika bollar och racket, testat övningar som utvecklar motorik och en hel del annat, säger Björn Carlnäs.

Rörelsesatsning skapar förutsättningar

Nu har Tjelvarskolan och Lyckåkersskolan, tack vare medel från Rörelsesatsning i skolan, fått var sitt tennis-kit med två minitennisnät, 10 minitennisracketar plus en hink med röda filtbollar. Skolans pedagoger, barnen, RF-SISU Gotland samt Visby TK:s tränare lade under fredagen kanske grunden för ett livslång och hälsosamt intresse.
– Racketsport borde vara med i läroplanen, säger Björn Carlnäs. Det kan man hålla på med hela livet och det är viktigt att introducera sporten när de är unga.

För mer information:
Jan Christoffersson, RF-SISU Gotland, telefon: 0498-20 70 54, 070-622 74 96
E-post: This is a mailto link

Björn Carlnäs, klubbchef Visby TK, telefon: 076-881 67 70.
E-post: This is a mailto link