Hem / Egna nyheter / Regeringen skärper tonen, 50 blir åtta

Regeringen skärper tonen, 50 blir åtta

Regeringen skärper tonen för att begränsa smittspridningen. Gränsen för allmänna sammankomster sänks från 50 personer till åtta. Beslutet ska träda i kraft den 24 november och gälla till 24 december men kan förlängas.

Beskedet kom på en hastigt sammankallad presskonferens med statsminister Stefan Löfven under måndagen. Han betonade vikten av att nu följa myndigheternas direktiv.
– Vi lever i en prövningens tid, och det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ansvar för att begränsa smittan.

För idrotten innebär detta att det inte längre är tillåtet med 50 personer sittande publik, från och med 24 november är det åtta personer som gäller.
Träningar för barn och unga födda 2005 eller senare är fortsatt tillåtet.

Personligt ansvar avgörande

Det personliga ansvaret betonades upprepade gånger under presskonferensen, Löfven menar att regeringen inte kan ”lagstifta om allt” men att det är allas ansvar att undvika smittspridning.
– Gå inte på gym, ha inga middagar, ha inte hemmafester, säger Stefan Löfven.
Exempel på allmän sammankomst: konserte, idrottsevenemang, teater, demonstrationer. Däremot är det fritt att gå på restaurang, dock får fler än åtta personer inte sitta vid samma bord.

Vad är en allmän sammankomst?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.
- Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vilka omfattas inte?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.
- Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.