Hem / Egna nyheter / #minandraidrott - Annas mångsidighet gav elitspets

#minandraidrott - Annas mångsidighet gav elitspets

Anna Jakobsson älskar idrott. Har alltid gjort. Uppvuxen i en idrottsfamilj kom hennes barndom att präglas av glädjen att prova många olika sporter. I dag är hon en av landets vassaste innebandyspelare i ett av Sveriges bästa innebandylag.

Hon en av Gotlands absolut bästa idrottare och har gjort närmare 500 mål i högsta innebandyligan, mer än någon annan. 2016 slutade Anna med som spelare, fortsatte som ungdomsledare i Endre IF men kunde till slut inte hålla sig ifrån elitpulsen – den här säsongen är hon tillbaka i laget.

Målaptiten verkar hon behållit, målskytt i alla matcher utom två när detta skrivs. Vinnarskallen är den samma, liksom kärleken till idrott.

Som ung spelade hon fotboll, testade många av friidrottens grenar ”sjukamp var allra roligast” och inte minst badminton där hon blev en av Gotlands bästa.
Hur kom det sig att du var nyfiken på så många idrotter?
– Vi är en idrottsfamilj och vi testade allt möjligt, vi sportade för att vi tyckte det var kul. Vi kunde hyra Gardahallen och samla ihop ett gäng för att köra olika sporter.
Vad tror du din bredd som ung betytt för att bli en högpresterande elitspelare?
– Väldigt mycket. Det har motiverat mig att hålla på med idrott länge och jag har plockat med mig bra saker från de andra sporterna in i min innebandy.

Mindre risk för skador

Hennes allsidighet har minskat riskerna för förslitningsskador, säger hon. Under försäsong har hon nytta av speciellt friidrottens mångsidiga träningsupplägg, ofta med kroppen som redskap.
Du har varit engagerad som ungdomsledare i Endre IF, vad säger du till barnen?
– Det är bara positivt att hålla på med många idrotter. Det viktigaste är att ha roligt, låt barnen göra det de tycker är kul. Det håller motivationen uppe att hålla på med idrott länge.

Anna Jakobsson säger också att hennes breda erfarenhet har gjort henne till den innebandyspelare hon är i dag.
– Man blir bättre på det man i slutändan väljer, så känner jag i alla fall. Jag har snabba fötter tack vare badminton och jag kan ta till mig försäsongsträningen tack vare den friidrottsträning jag gjort. Det är guld värt.

När bestämde du dig att satsa på innebandy?
– På gymnasiet, jag var 18, 19 år. Ganska sent.
Så det är aldrig för sent?
– Verkligen inte!