Hem / Egna nyheter / Mer information från RF angående vaccinationsbevis

Mer information från RF om vaccinationsbevis

Elin Johannson, jurist på RF, gav uppdaterad information om smittskydd och vaccinationsbevis under ett digitalt morgonmöte den 2 december. Hon repeterade information från det tidigare mötet den 18 november om kravet på vaccinationsbevis, men gav även en del fördjupad och förtydligad information.

 På sista mötet lovade RF att återkomma med mer information om den svåra distinktionen vem som är deltagare och vem som är publik. Eftersom det enbart är publiken som måste uppvisa vaccinationspass uppstår det problem vid till exempel gymnastiktävlingar då de tävlande vid vissa tillfällen är publik och andra deltagare. Dock hade inte RF någon ny information att ge som är unik för idrotten utan menade att vi måste följa polisens bedömning och att varje enskild arrangör får kontakta polisen vid funderingar och behov av vägledning. Detta gäller:

  • Vid en offentlig sammankomst inomhus med över 100 personer i publiken krävs att varje person över 18 år uppvisar vaccinationspass i kombination med ID.
  • Alternativ till att kontrollera vaccinationsbevis på de som ska vara publik på en offentlig tillställning är att anvisa sittplatser, inte tillåta sällskap större än 8 personer och se till att det är minst 1 meter åt alla håll mellan sällskap.
  • De personer som inte behöver uppvisa vaccinationsbevis är de som har ett läkarintyg på att de inte kan vaccinera sig av medicinska skäl. Det underströks att denna grupp är mycket liten. Läkarintyg måste visas upp fysiskt och kan inte kontrolleras digitalt.
  • Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har utvecklat en app med syfte att kontrollera vaccinationsbevis. Föreningar och arrangörer kan gå in på DIGGs hemsida och ladda ner appen.
  • DIGGs app kan kontrollera alla vaccinationsbevis som är anslutna till EU digital covid certificate infrastructure

 RF rapporterar att det har uppkommit en del diskussioner, konflikter och till och med hot relaterat till det nya kravet på vaccinationsbevis, tex har enskilda funktionärer filmats när de kontrollerar vaccinationsbevis. RF råder att man inte går in i diskussioner om vaccinationsbevisets rättfärdigande och sparar alla bevis om man tar emot hot i kombination med att man gör en anmälan hos polisen. Ett annat råd är att inte låta funktionärer som kontrollerar vaccinationsbevis stå ensamma.