Hem / Egna nyheter / Idrott för äldre - en satsning som fått ekonomiska muskler

Idrott för äldre - en satsning som fått ekonomiska muskler

Gustav Du Rietz och hans kompisar firade in våren och 16 000 friska kronor i klubbkassan med ett parti boule. Almedalens Bouleklubb har tillsammans med ett fyrtiotal gotländska idrottsföreningar tagit del av en satsning på äldre som vill idrotta.

Riksidrottsförbundet har fått pengar från regeringen för att genomföra en satsning på idrott för äldre. Stödet skall ge förutsättningar för föreningar och förbund att utveckla sina verksamheter så att fler äldre kan leva ett aktivt liv och bättre hälsa. 
– Jag hoppas vi med pengarnas hjälp kan få hit fler att spela, vi kan satsa på 65-åringarna till exempel, säger Gustav Du Rietz, ordförande i Almedalens Bouleklubb.

Gunnel en guide med ansökningar

Med hjälp av RF-SISU Gotland har nu ett fyrtiotal gotländska föreningar blivit tilldelade sammanlagt 662 000 kronor. Som mest 29 000 kronor ner till 9 500 kronor. Gunnel Österberg, idrottskonsulent på RF-SISU Gotland har varit drivande i arbetet med föreningarna.
– En av anledningarna till att vi fick så många föreningar att söka pengar är att de är vana med att använda IdrottOnline, den plattform vi har för den här typen av ansökningar. Det har varit många kontakter och samtal, vi har tillsammans försökt lösa de problem som uppstått i samband med ansökningsförfarandet, säger hon.

Utbildning i det digitala

RF-SISU Gotland har arbetat aktivt med digitala utbildningar och har en lång tradition av att försöka jobba nära föreningarna.
– Vi konsulenter kommer gärna ut och besöker föreningarna när pandemin lagt sig. Vi kan även vara med på deras digitala möten om de till exempel vill diskutera en ny verksamhet för äldre, säger Österberg.
Under våren kommer RF-SISU Gotland bjuda in till en basutbildning för seniorledare. Det finns även planer på lärgruppsverksamhet för seniorer där teori varvas med träning.

Solig vårpremiär för Almedalens Bouleklubb

Vårpremiären på Almedalens Bouleklubbs banor kunde inte blivit bättre. Femton grader varmt, vindstilla, strålande sol och av resultaten att döma inte mycket rost på spelarna
– Många är tävlingsinriktade, säger Gustav Du Rietz med ett leende.
Det kan se avslappnat ut men under ett seriespel från nio på morgonen till åtta på kvällen går spelarna närmare en mil. Lägg till det ett antal böjningar och hukningar efter klot eller för att mäta.
– Jag har opererat två höfter och ett knä, jag kan inte gå långa promenader men här är det inga problem, säger Gustav.
Klubben har 53 medlemmar plus ett åttiotal pensionärers som regelbundet spelar boule.
– Det är socialt, de kommer hit och fikar lite och spelar. För de som är ensamma är det här en viktig plats där de kan träffas och umgås. Det här är ett sätt att hålla sig frisk.

Idrottsföreningar kan söka medel

Riksidrottsförbundet har av regeringen beviljats särskilda medel för att under två år skapa bättre förutsättningar för äldre att bibehålla ett aktivt liv och ökad fysisk aktivitet. Ambitionen är att även minska ensamhet hos målgruppen 65 år och äldre (65+).
Idrottsföreningar som idag bedriver verksamhet där personer 65+ deltar bidrar till dessa mål, därför har Riksidrottsstyrelsen beslutat att 24 miljoner kronor ska avsättas till ett sökbart verksamhetsstöd
– Det är trevligt att de vill satsa på oss veteraner, säger Gustav Du Rietz.

Har du frågor eller behöver hjälp med frågor som rör idrott för äldre kontakta någon av RF-SISUS konulenter eller Gunnel Österberg.


Fördelning av verksamhetsstödet per idrottsförening, kommun, distrikt och idrott