Hem / Egna nyheter / Idrottens landsbygdsprogram: IF Hansa-Hoburgs fotbollslag räddades från nedläggning

Idrottens landsbygdsprogram: Ur bakslag bildades ett fotbollslag som spelar roll för sammanhållningen

Oliver Lundberg såg sitt lag splittras men vägrade ge sig. Han gillar fotboll, insåg hur idrott skapar en sammanhållning som kan blåsa liv i socknen. Frågan var bara var han skulle hitta spelare. Så han lyfte telefonluren.

Ambitionen fanns, Lagerlingen strax söder om Havdhem fanns. Lagerlingen som fick sitt namn under andra världskriget då platsen fungerade som interneringsläger för krigsfångar. För att hålla fångarna sysselsatta fick de bygga det som i dag är idrottsplats och hemmaplan för IF Hansa-Hoburg.
Det är unik idrottshistorisk plats med amfiteater och allt. På senare år har Lagerlingen gett flyktingar hopp och lokala fotbollsspelare en stolt hemmaborg. Tack vare Oliver Lundbergs driv har arenan fortfarande ett hemmalag att ställa på benen.
– Ambitionen är att Hansa-Hoburg ska ha ett herrlag. Det är en bra förening med en fin anläggning och det skulle vara synd om det inte fanns ett lag för de här killarna, säger han.

Hassan kom tillbaka

Hassan Alarfi, fördes till södra Gotland av den flyktingström som 2015 svepte över Sverige. Här hittade han en trygg plats i IF Hansa-Hoburg och fotbollen. Han spelade för laget och tränade klubbens ungdomslag innan han flyttade till Visby och blev ungdomstränare i FC Gute.
Där hade han FC Gute-ledaren Hans Lindqvist som mentor. Lindqvist som under försäsongen hjälpt Hassan träna IF Hansa-Hoburg.
Nu har Hassan för första gången huvudansvaret för ett seniorlag:
– Jag har ganska stora ambitioner för det här laget. Först och främst att vi har roligt och trivs tillsammans men också att bygga ett lag som kan vinna matcher, säger han.Låt oss backa en smula. IF Hansa-Hoburgs division 4-lag åkte 2019 ur serien. De gick in i division 5 med en tunn trupp, blott 13-14 spelare i laguppställningen, och missade direktavancemang. Då valde nio spelare att lämna laget – sex gick till FG 86 och tre till Levide IF.
– Vi var väl tre, fyra spelare kvar som funderade på om vi skulle ha ett lag eller inte, säger Oliver Lundberg.
Det såg mörkt ut, anmäla laget eller lägga ner var frågan. Till slut togs beslutet att köra. I stället för att acceptera ett bakslag trixade Oliver och hans kompisar ihop ett fotbollslag och räddade en idrottshistorisk arena från förfall.
– Hälften av killarna hade inte spelat boll på många år, säger Oliver som själv kom från en åttaårig paus från fotbollen.

Engagemang och mångfald

Men det de saknade i uppdaterad erfarenhet kompenserades med engagemang och mångfald. Till första träningen i mars i fjol dök nästan trettio spelare upp.
– Det här är ett helt nytt lag, en nystart, säger Oliver. Vi har haft fina årgångar och bra tränare tidigare och borde kunnat ha ett stabilt A-lag och ett B-lag i stället för att åka upp och ner i fyran.

Flera kändisar i laget

Inom nybyggarlaget är stämningen nyfiket försiktig men förväntansfullt positiv. Flera känner varandra sedan tidigare men inte många av dem har spelat fotboll tillsammans.
– Det är en bra förening med en fin anläggning och det skulle vara synd om det inte fanns ett lag för de här killarna, säger Oliver.
Upptagningsområdet för truppen är från Visby till När, till Burs, till Stånga, till Hemse, till Burgsvik.

På samma lag som Region Gotland

Region Gotland och idrottsrörelsen har här ett gemensamt intresse och är beroende av varandra. Att skapa attraktiva livsmiljöer som bidrar till tillväxt och bra samhällsservice gynnar båda parter. Regionen behöver erkänna föreningen och idrottsrörelsen som en viktig aktör i utvecklingen av orten.
Att inkludera idrottsrörelsen i partnerskap och lokalt utvecklingsarbete – till exempel i Leader Gute-programmet – kan skapa viktiga mötesplatser. Inte minst för socknens unga. Idrottsrörelsen har allt att vinna på att aktivt verka för att finnas med i den regionala utvecklingsstrategin.

Åtta områden som stärker

De åtta områdena i Idrottens landsbygdsprogram är; Attraktiva livsmiljöer, Plats för idrott, Hälsa och välmående, Integration och etablering, Evenemang, Folkbildning och utbildning, Sysselsättning, Elitidrottens mylla. Här kan idrotten vara en positiv kraft för att stärka landsbygder. 

Idrottens landsbygdsprogram

Tränaren Hassan Alarfi beskriver laget så här:
– Det är en härlig blandning, vi behöver träna mycket vilket är en utmaning. en vi pushar varandra hela tiden och alla hjälper varandra.
Hur viktigt är det att det finns fotbollslag i socknarna runt om på Gotland?
– Jätteviktigt, inte minst för ungdomarna som hittar ett sammanhang och i sporten lär sig umgås med andra ungdomar. Men det är viktigt även för vuxna som får en möjlighet att röra på sig, säger Hassan.

Liam och Svante är viktiga kuggar

Liam Waernquist är från Burgsvik men bor och går på gymnasiet i Visby. Han tillhör med sina 18 år de yngre i laget.
– Det är kul med fotboll och när jag fick den här möjligheten tyckte jag det lät spännande, säger han.
Svante Båtelsson, Näs, nestor i laget med mest rutin i det blå-vita matchstället tycker det är viktig för landsbygdens överlevnad att det finns föreningar i socknarna. Även om avstånden inte är långa så skapar avstånd problem för de lokala klubbarna.
– Det är inte särskilt långt mellan Burgsvik och Havdhem, men det spelar roll, säger Svante.

Olivers engagemang skapar arbete

Därför är det viktigt att det finns en förening som IF Hansa-Hoburg. Laget ger spelarna en möjlighet till samhörighet och glädje. Spelarna ger till laget ett gott snack, en hel del skratt och gott om motivation att träna hårt och att tävla för att vinna.
– Gemenskap, att samarbeta och ett tillfälle att träffa nya killar jag annars aldrig skulle träffat annars. Det är som att gå på krogen, du träffar nytt folk du vill lära känna lite mer. Jag har flyttat ut hit igen efter att ha bott i Visby några år, säger Eke-bördige Oliver Lundberg, som förutom att rädda laget skapat arbetstillfällen på södra Gotland genom att bygga en chipsfabrik i gamla mejeriet i Stånga.