Hem / Egna nyheter / Idrottens landsbygdsprogram: Fårösund GoIK i takt med samhället

Idrottens landsbygdsprogram: Fårösund GoIK i takt med samhället

För vissa är det långt till Fårösund. Perspektiv kan förleda, i Fårösund är det nära till en bred palett av aktiviteter och idrott. Fårösund GoIK:s ordförande Roland Jansson ser, tillsammans med kompisarna i styrelsen, sig själv som en möjliggörare.

– Utan medlemmarna, ledarna och många andra runt omkring funkar det inte. Det är viktigt att lyfta fram alla som tillsammans skapar energi, glädje och en rörelse, säger han.

Kanske ska vi börja där. Ty om människor som vill stötta inte är närvarande händer…ingenting:
Tommy Stuxgren hade modet att ta över efter Hans Rosengren som tränare för seniorfotbollen, Jörgen Folke håller igång bordtennisen, Peter Nilsson gör en grym insats för motion och cykel, Mari Månsson och Marcus Pettersson utför stordåd för sina fotbollstjejer.
– Fantastiska människor. Glöm inte Anki Boman, Anna Bengtsson och många till som gjort och gör ett fantastiskt jobb inom gymnastiken. Dessutom alla som frivilligt lägger ner massor av tid på vår idrottsplats där Joachim Rung är obetalbar, säger Roland Jansson.

Medlemmarna formar föreningen

Idrottens grundtanke det, medlemmarna formar föreningen tillsammans med styrelsen som tar ut en riktning. I Fårösund GoIK:s värdegrund står bland annat; ”alla ska känna glädje och delaktighet, ”alltid respekt för varandra och andra”. I visionen säger de: ”Framtidens idrottsförening i en levande landsbygd”.
– Vi försöker använda det här så mycket vi kan så det når ut i våra lag och till våra medlemmar. Inte lätt men oerhört viktigt, säger Roland Jansson.

Idrotten skapar attraktiva miljöer

Idrottens landsbygdsprogram handlar om att fler ska ha möjlighet att leva i landsbygder för att kunna möta den demografiska utvecklingen som utgör den största utmaningen för välfärden. Den kommersiella servicen i landsbygderna tenderar att försämras. Idrotten och föreningslivet spelar en viktig roll för att skapa attraktiva livsmiljöer som kan bidra till landsbygdernas livskraft och utveckling och få fler att se sina barn och barnbarn växa upp på orten.

Formad i en klubbstuga

Roland Jansson formades i Väskindes föreningstradition på Björkome IP. Där såg han vad ideella krafter kan åstadkomma.
– Jag satt i klubbstugan och läste läxor medan föräldrarna byggde och snickrade på anläggningen. Jag lärde mig glädjen, uppskatta att det vi byggde skapade förutsättningar för vår förening. Så är det tyvärr inte riktigt i dag, samhället har förändrats, säger han.

Tredje gången gillt

Han gör sin tredje runda som ordförande i Fårösund GoIK. De har tagit några steg tillbaka för att hitta sin identitet, kostymen är i dag bättre anpassad, tycker han:
– Fotbollen började om i division V, fokuserade på glädje och samarbete. Plötsligt började det hända saker, säger han.

I dag går Fårösunds GoIK i takt med det förra regementesamhället Fårösund med tävlingsverksamhet i badminton, bordtennis, gymnastik, futsal, motionsgymnastik.
– Vi har mycket att lära av varandra. Det är så viktigt att man hittar känslan och kan förankra sin verksamhet på platsen. Vi började om från början, säger Roland Jansson.

Skapar identitet och aktivitet

Ideella föreningar kan bidra med aktiviteter, men är också arbetsgivare som skapar jobb. De skapar lokal identitet och attraktivitet. Föreningar utvecklar, driver och förvaltar lokal service och infrastruktur

Flyktingvågen 2015 hjälpte föreningen att skapa en ny identitet. Division III-laget i fotboll som fått svårt att behålla spelare ändrade skepnad och bestod under en period mest av nyanlända killar. Hans Rosengren såg till att fotbollen fungerade som en arena för integration åt båda håll.
Några av de nyinflyttade har av föreningen fått hjälp att hitta jobb, är kvar i laget som ledare eller spelare och bor Fårösund idag. Med några av de lokala spelarna tillbaka i laget har Fårösund GoIK ambitioner att höra till toppskiktet av division IV.Idrottsplatsen är borg för fotbollen, Gotlands Idrottscenter på KA 3-området har blivit arena för bordtennis, badminton och gymnastik. Lägg till det motionsspår. På gång i det de kallar aktivitetsparken planeras cykelslingor, utegym och padelbanor. Föreningen ansöker om olika finansiella stöd och utvecklar samarbetsformer med det lokala näringslivet. KA 3:s två föreningar stöttar.
– För många år sedan började vi titta på olika former av samarbeten som i dag har utvecklats i olika riktningar. Café Maffen, Fårösunds Utveckling, Bunge Flygfält, vi säljer julgranar för ICA-handlaren…det är så det går till. Vi blir en del av vardagen.

Bidragsansökningar en vardag

Att navigera bland alla bidragserbjudanden har också blivit en del av vardagen:
– Det är bra med bidrag, missförstå mig inte. Men vi hinner nästan inte med att bedriva verksamhet och samtidigt söka och återrapportera alla dessa bidrag.
Drivet i bygden kommer från flera håll, sammantaget har en positiv framåtrörelse slagit rot.
– Vi i styrelsen stöttar, medlemmarna styr. Vi försöker hjälpa till för att skapa samhörighet och tillhörighet. Det händer en hel del i det lilla, det pågår en jädra massa grejer och vi har inga intriger. Det är häftigt.

Ungdomsidrotten går först

Friluftsliv, idrott och besöksnäring hänger ihop i Fårösund. Arrangemang som Raukloppet, Bungenäsloppet och olika träningsläger lockar människor till samhället, som ska ha någonstans att bo och någonting att äta.
Hur ser era närmaste utmaningar ut?
– Att få igång ungdomsidrotten igen. Där kommer vi lägga energi, locka tillbaka aktiva och ledare som under pandemin inte haft möjlighet att träna eller tävla.

En av vägarna för att komma tillbaka har varit att erbjuda kravlös idrott. Typ, rulla in en boll och ha kul.
– När vi gör det tillsammans med skolan kommer det massor av barn. Vi har inlett ett samarbete med skolan där vi erbjuder läxhjälp och att de får prova olika idrotter. De rör på sig och har roligt på ett enkelt och otvunget sätt, vilket stimulerar deras lärande. Men helt kravlöst får det inte vara. Alla behöver vi ramar ett förhålla oss till.

Åtta områden som stärker

De åtta områdena i Idrottens landsbygdsprogram är; Attraktiva livsmiljöer, Plats för idrott, Hälsa och välmående, Integration och etablering, Evenemang, Folkbildning och utbildning, Sysselsättning, Elitidrottens mylla. Här kan idrotten vara en positiv kraft för att stärka landsbygder. 

Idrottens landsbygdsprogram