Hem / Egna nyheter / Göran och Martin – nya projektledare

Göran och Martin – nya projektledare

Göran Hellgren är tillsammans med Martin Voest ny vid rodret för att driva projektet Gotland OUT. En söderkis och en hemflyttad gotlänning – båda med bred erfarenhet och massor av idéer för hur hållbart friluftsliv kan bli en stark besöksanledning.

– Nyckeln är att få föreningslivet att samverka med näringslivet. Jag lockas av att hitta synergier däremellan, säger Göran Hellgren.

Göran Hellgren har bred erfarenhet av projektledaruppdrag inom näringslivet. Säljuppdrag och marknadsföring främst, inom Telia Research arbetade han under tre år som affärsutvecklare innan han växlade Telia-spår för att under tio år arbeta med sponsring och event.
– Den stora grejen var det vi gjorde i Sälen och Åre, all golfverksamhet och alla stora interna event plus gaming. Teliatiden var fantastisk, jag lärde mig otroligt mycket, framförallt att få affärsnytta på allt vi gjorde, säger Göran.

Martin Voest är uppvuxen i Garda på sydöstra Gotland. Flyttade som 16-åring till fastlandet för att gå gymnasiet, flyttade till Stockholm och blev arborist – från klättrande trädfällare tog han klivet till att utbilda sig till fjäll- och äventyrsguide.
– Sedan dess har jag arbetat på Idre Fjäll med allt från att vara forsränningsguide till egentligen det mesta. Från tävlingar till drift, projektlett världscuptävlingar i skicross och puckelpist…fungerat som spindeln i nätet.

Vad lockade dej med Gotland OUT-jobbet?
– Det verkar väldigt spännande och ganska likt det jag gör i dag med samarbeten mellan företag, föreningar och friluftsliv. Det är en utmaning som passar mej.

Båda är drivna att arrangera engagerande event och se till att räkna hem effekter på insatserna. Nytta för pengarna, säger Göran Hellgren och ser en stor potential i det gotländska friluftslivet:
– Nyckeln är att få föreningslivet att samverka med näringslivet. Jag lockas av att hitta synergier däremellan. Jag är intresserad av friluftsliv i olika former och OUT-projektet är en utmaning jag drömmer om att arbeta med.

Han vill utveckla det befintliga utbudet Gotland har att erbjuda, men också så nya frön för att skapa besöksanledningar.
– Jag tror det är viktigt att vi inte slåss med andra outdoor-destinationer. Den hållbara aspekten tycker jag är spännande och hela Gotland ska vara en del i att utveckla det hållbara. Kan vi sätta hållbar före out kan vi bli unika.

Är Gotland moget att erbjuda tillräckligt attraktivt friluftsliv som reseanledning?
– Det är en intressant fråga och det vi behöver testa nu. Vi har redan dragit igång en pilot för att se vilka outdoor-aktiviteter vi kan samla i samma paket. Svaret på frågan får bli; ja Gotland är moget.

Han kommer tillsammans med Martin Voest ägna hösten åt ta pulsen på den gotländska outdoor-viljan bland företag och föreningar.
– Jag kan tänka mig att det finns öppningar för att starta nya föreningar. Det är möjligt att det finns sådana behov och möjligheter runt om på ön. Frågan om vi kan starta föreningar för en ny verksamhet, arrangera evenemang och stå för ett värdskap tycker jag är intressant.

Martin, vilken potential ser du för Gotland som en destination för friluftsliv?
– Det finns en otrolig potential, man har inte riktigt tagit tillvara på de möjligheter som finns. Jag tänker tillexempel på mountainbike, eller att få till en infrastruktur runt de vandringsstråk som finns. För de som lockas av det lite mer äventyrliga kan man titta på möjligheterna att bygga äventyrsbanor.

Vad tar du med sig in i Gotland OUT?
– Jag är bra på att hjälpa företag och föreningar att lösa de problem som kan dyka upp. Jag har stor erfarenhet av friluftsliv och ett kontaktnät över hela Sverige vi kan ha nytta av. Det ska bli jättekul, jag ser fram emot att börja jobba.
Samma fråga till dej, Göran:
– Jag har ganska lätt att tänka i nya banor och har jobbat med konceptutveckling i många år. Jag har arbetat med föreningsliv i fyrtio år, haft eget bolag och jobbat i stora bolag så jag vet vilka drivkrafter som finns.

Är hållbart friluftsliv en trend eller här för att stanna?
– Vi har inget val, det är här för att stanna. Jag ser tecken runt omkring mig på att människor börjat tänka annorlunda runt hur de umgås i naturen, säger Göran Hellgren.