Hem / Egna nyheter / En dag i idrottsrörelsen – ett unikt dokument

En dag i idrottsrörelsen – ett unikt dokument

Från soluppgång till solnedgång samlas människor över hela ön för att träna, tävla, umgås och ha kul tillsammans. I en unik satsning skickar RF den 10 oktober ut 20 av Sveriges bästa fotografer för fånga en helt vanlig idrottsdag.

En dag i den gotländska idrottsrörelsen kan se ut på många sätt. Från soluppgång till solnedgång samlas människor över hela ön för att bortom målen, poängen, hundradelarna och millimetrarna träna, tävla, umgås och ha kul tillsammans.

I en satsning som aldrig tidigare gjorts skickar Riksidrottsförbundet den 10 oktober ut tjugo av Sveriges bästa sportfotografer för att fånga en helt vanlig dag i idrotten.
På Gotland kommer Gotlands Flygklubb och Gotlands Fäktklubb få besök av Bildbyråns fotograf Maxim Thoré och Anita Gandå från RF-SISU Gotland.
Det kommer bli en höjdare, Gotlands Flygklubb bjuder på en åktur:
– Det hänger lite på vädret men förhoppningsvis kan vi åka på en liten sväng över Visby och österut, säger Rune Larsson, segelflyginstruktör Visby Flygklubb. Det är skoj att vår sport uppmärksammas på det här sättet.

En unik fotoresa

Stefan Wramner, Visby Fäktklubb säger att klubben kommer ha ungdomsträning med pojkar och flickor i åldersspannet 7-16 år under fototillfället.
– Vi har en gästtränare från Stockholm på plats tillsammans med vår nye tränare Darar Barakat. Det är roligt att visa upp Gotland på det här sättet, men också att visa vår egen sport givetvis, säger Wramner.

Att det dagligen bedrivs idrott på Gotland är så självklart att det är lätt att ta för givet. Därför vill RF-SISU Gotland rikta ljus på vad idrotten betyder för alla dem som är en del av idrottsrörelsen. Idrotten är viktig för många – och i förlängningen samhället.
Resultatet av fotoresan kan du se i RF-SISU Gotlands sociala kanaler, på en fotoutställning (fysisk och digital) samt på Riksidrottsmötet som kommer ramas in av den här unika berättelsen.

Fakta:
Vad: En unik satsning med målet att fånga en dag i idrottsrörelsen och hur mycket den betyder för så många. Vi möter människor i alla åldrar i drygt 40 olika idrotter utspridda över hela Sverige. Allt under samma dag.
När: Den 10 oktober.
Var: På Gotland får Gotlands Flygklubb och Gotlands Fäktklubb besök.
Varför: På Gotland finns 40 000 medlemskap i de 179 föreningarna. Många många fler är på ett eller annat sätt engagerade i idrottsrörelsen. Vi vill visa idrottens mångfald både vad gäller olika idrotter samt människor och verksamhet som speglar idrottens bredd i allt från ålder, kön, etnisk mångfald och geografisk spridning. 

Vad händer sen: Många av bilderna kommer att laddas upp direkt på hemsidan www.endagidrott.se där går att följa fotografernas gemensamma resa genom landet. Därefter kommer vi göra en fotoutställning som offentliggörs våren 2021. Den går att ta del av fysiskt och digitalt, på Riksidrottsmötet i maj 2021, på Riksidrottsmuseet och i en portabel utställning som kan resa runt i distrikten.

För mer information kontakta Anita Gandå, RF-SISU Gotland.
Telefon: 0498 – 20 70 53
Mejl: This is a mailto link