Hem / Egna nyheter / Dags för barn att träna och spela match utomhus

Dags för barn att träna och spela match utomhus

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya allmänna råd som möjliggör för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus. Beslutet gäller från och med idag den 28 april.

Från och med den 28 april kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare. För individuella idrotter gäller att barn och unga kan tävla eller delta i en match utomhus max en gång per vecka.Folkhälsomyndigheten betonar dock vikten av att fortsätta minska resandet och antalet sociala kontakter och därför bör matcher och tävlingar i första hand genomföras lokalt. 

Förändringarna sker efter en justering i de allmänna råden för idrott, kultur och fritid i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.
– Idrotten har tagit stort ansvar under pandemin, idrott, fysisk aktivitet och gemenskap är viktiga komponenter för att vi ska må bra. Självklart fortsätter vi följa rekommendationer för träningar och tävling, säger Bo Ronsten, distriktsidrottschef RF-SISU Gotland.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Det är fortsatt av stor betydelse att alla verksamheter vidtar åtgärder för att minimera risken för smitta.