Hem / Egna nyheter / Återstart av Island Games 2023

Återstart av Island Games 2023

RF-SISU Gotlands Bo Ronsten och Stefan Wramner deltog på förmötet inför Island Games 2023 på Guernsey, en efterlängtad återstart efter att spelen blev inställda 2021 pga pandemin.

Under slutet av förra veckan och helgen genomförde Island Games Guernsey och Island Games Association (IGA) det första fysiska mötet sedan spelen på Gibraltar. En besöksresa som gav möjlighet till erfarenhetsutbyte mellan öarna inte minst efter två år av pandemi. Efter beslutet att skjuta upp 2021 år spel till 2023 så har nu organisationskommittén satt igång på allvar igen.

Anläggningar är klara och över 700 volontärer står redo att ta emot deltagare från 24 öar. Idrotter som är på programmet är: Bågskytte, Friidrott, Badminton, Basket, Bowls, Cykel, Fotboll, Golf, Segling (inklusive windsurfing), Skytte (lerduva, gevär och pistol), Simning, Bordtennis, Tennis och Triathlon.

Förberedelserna för den gotländska truppen är igång och nu intensifieras även det arbetet. Gotland skulle presumtivt kunna delta i alla idrotter då vi numera även har Bowls i Kappelshamn IK:s regi.

Under årsmötet som hölls under helgen så röstade öarna in en ny ö, Gozo, Gozo som ligger i medelhavet, utanför Malta, med dryga 30.000 invånare med fotboll, skytte och friidrott som största idrotter. Gozo representerades av högsta politiska ledningen och idrottsorganisationen gjorde en bra dragning av öns förutsättningar och vilja att delta i detta nätverk.

I anslutning till årsmötet genomfördes även en workshop som tog upp framtidsfrågor med mindre öars möjlighet att arrangera. Kommande beslutade arrangörer är Ynes Mon (Wales) och Orkney (Skottland) samt Isle of Man där första spelen gick 1985 har allt klart för beslut att arrangera 2029. Beslutet om 2029 års arrangörskap tas nästa sommar.

Stefan Wramner som RF-SISU:s ordförande gjorde sitt första möte och imponerades av den inkluderande atmosfären samt storleken och engagemanget från öar som representerar flera delar av världen. Stefan kunde också se stora möjligheter i att utveckla nätverkets verksamhet med gemensamma projekt. RF-SISU Gotland har även tagit en inriktning att man vill att spelen ska komma tillbaka till Gotland 2031 och dessa samtal intensifieras under 2023 på Guernsey.