Hem / Egna nyheter / Visbygymnasterna och fotboll i LOK-topp

Visbygymnasterna och fotboll i LOK-topp

Gymnasterna toppar och fotboll är överst både när det gäller antalet LOK-stödsammankomster och utbildningstimmar för 2020. Glädjande är att parasport och flygsport slagit sig in på listorna.

När vi i LOK-siffror summerar det tuffa pandemiåret 2020 finns det tydliga och oroande tecken på hur idrotten på Gotland drabbats. Särskilt andra halvan av året pekade siffrorna tydligt nedåt.
Det här är oroande för rekryteringen av framtidens unga idrottare men även ledare och föreningarna i stort har det tufft.

Ljuspunkter i dystra siffror

Men det finns positiva signaler bland de röda siffrorna: Tennis har lyckats öka antalet deltagartillfällen jämfört med 2019 med 84 procent, ridsport, klättring, bordtennis och golf är andra sporter som ökat.

Gymnasterna har tränat bra

Visbygymnasterna toppar 10-i-topp-listan över föreningar som haft flest LOK-sammankomster och parasporten har slagit sig in på listan med en tiondeplats.
Fotboll, innebandy och ridsport bildar topptrio i listan över idrotter med startade utbildningstimmar. Värt att notera här är flygsport på fjärde plats.
I föreningslistan över startade utbildningstimmar ligger FC Gute överst, Endre IF, Dalhems IF och Gotlands flygklubb därefter.

Hallsporter drabbats hårt

Rikssiffror visar att bland de tio största idrotterna är det hallidrotterna (innebandy, gymnastik, handboll och basket) som tappar mest, tillsammans med budo och kampsport. För kampsporterna är det en stor minskning överlag. De idrotter som klarar sig bra är antingen utomhusidrotter i stor utsträckning (fotboll), eller har delvis utomhuskaraktär och hallar som ägs privat eller av förening (ridsport och tennis).


Gotlands LOK-topplistor

LOK-statistik riket 2020