Hem / Egna nyheter / Skidskytte ny sport i Svaide Roma SOK

Skidskytte ny sport i Svaide Roma SOK

Gotland har en stark skyttetradition. Skidåkning inte lika mycket. Nu har Svaide Roma SOK kombinerat de båda sporterna och tagit in skidskytte i sin verksamhetslåda. Klubben har för avsikt att börja försiktigt för att få koll på intresset.

– Det är en väldigt kul kombination, säger Per Gustafsson, ursprungligen från Västerbotten, med god skidvana. Lägg till det erfarenhet från luftgevärsskytte och sporten skidskytte är inte långt bort. Han är också en ideell kraft som drivs av att ge klubbens medlemmar ett tillskott i utbudet.

Trio i spets för satsningen

Tillsammans med klubbens stugvärd Niklas Callenmark och barngruppen skidors tränare Jesper Larsson bildar han kärnan för den nystartade sporten.
– Jag ska vara sammanhållande för skidskyttet, säger Per Gustafsson som lockades in i uppdraget av sina två orienterande söner. Jag kan inte vara på plats varje dag för att hålla i träningarna men vi har många engagerade föräldrar.

Svaide Roma SOK har ännu ingen skidskyttesektion utan samlar skidskyttarna i skidsektionen. Till att börja med. Klubben har för avsikt att börja försiktigt för att få koll på intresset.
För intresse finns det:
– Det har varit stort intresse och positiva reaktioner. Vi behöver starta försiktigt och vara tydliga med att vi riktar oss mot klubben i första hand för att utöka succesivt och hitta en bra nivå, säger Per.

Utbildning och rutiner

Jörgen Larsson, utbildare vid Svenska Skidskytteförbunde,t har vid två tillfällen varit på Gotland. Första gången en prova-på-dag för att visa upp sporten – andra gången (i maj) för att utbilda ledare, anhöriga och aktiva.
– Han gick igenom säkerhetsrutiner runt vapenhantering, hur man håller i en träning och lite sånt.

Tack vare bidrag från Svenska Skidskytteförbundet har klubben köpt in tre gevär, liggmattor, mål och annat som behövs på skjutvallen. Anläggningen är fortfarande temporär, skogsdungen nedanför klubbstugan kommer bli en av platserna för skyttet.

I höst smäller det

– Tanken är att när vi kommer igång med träningarna i höst ska skjutplatserna kunna flyttas till olika områden, säger Per Gustafsson.
Skating- och rullskidor är inköpta att låna, det finns runt Svaidestugan några asfalterade vägar de kan använda i dag, men visionen är att göra en slinga runt Svaide vät. Lösa samarbeten är inledda med Visborgs Skytteförening och Visby Skyttegille, samarbeten som troligen kommer att utvecklas.

Vad händer i sommar?
– Ganska mycket, vi har fått hit en barack som ska inredas med vapenskåp och ett rum för skidskytteutrustning. Först i höst kan vi gå ut och säga att vi har en verksamhet på gång. Begränsningen just nu är att vi bara har tre vapen att erbjuda.