Hem / Bidrag och stöd / Så jobbar RF-SISU Dalarna i Coronatider

Så jobbar RF-SISU Dalarna i Coronatider


RF-SISU Dalarna arbetar på som vanligt, fast i annorlunda former. Här nedan får du svar på hur läget ser ut just nu och vilka insatser vi gör för att vara ett bra stöd för idrottsföreningar och förbund i Dalarna. 

Det kommer många nya besked och det är mycket att hålla reda på för idrotten. Vi rekommenderar att du följer Riksidrottsförbundets information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen. Sidan uppdateras löpande.

Idrottsrörelsen följer Folkhälsomyndighetens rekomendationer. Länk till Folkhälsomyndighetens informationssida

Välkommen att höra av dig till oss på RF-SISU Dalarna, vi hjälper och stöttar i den regionala verksamheten.

 

Är RF-SISU Dalarna öppet?

Ja, men kontoret i Falun och våra lokalkontor har för närvarande mycket begränsade möjligheter att ta emot besök, då vi hörsammar uppmaningen att i största möjliga mån arbeta hemma. 

Trots att många arbetar från hemmet är du och din förening välkomna att kontakta oss

Länk till din idrottskonsulent

Länk till samtlig personal

 

Visa svar

När och hur kan idrottsföreningar ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för januari och februari 2021?

Föreningar kommer att kunna ansöka om stödet:

  • Ansökan är öppen från 7 maj till 19 maj kl. 12.00. För ekonomiska förluster under januari-april 2021.

    OBS! nya datum för kompensationsstödet. Regeringen gav den 1 april 2021 besked om ytterligare stöd till idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.

Om kompensationsstödet 2021

Syftet med stödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva samt fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang. Särskilt viktigt är att värna idrottsverksamhet och evenemang som bedrivs för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten.

Vissa föreningar kommer att ansöka om delar av sin verksamhet via sitt specialidrottsförbund (SF). SF ansöker om utpekade verksamheter och evenemang för sina föreningar. Däribland de högsta serierna i lagidrotter, större cuper och turneringar och evenemang som exempelvis Vasaloppet. En lista kommer publiceras över vilka verksamheter som avses innan ansökningsomgången startar. Respektive SF kommer också kontakta de idrottsföreningar det gäller.

Nytt för kompensationsstödet 2021 är att föreningar inte kommer kunna söka stöd för helt nya evenemang eller nya verksamheter som skulle genomförts under perioden 1 januari till 30 april, där beslutet om genomförandet skett under tiden för pandemin. Undantag är om förbund tilldelat föreningar förbundsarrangemang såsom SM-tävlingar eller dylikt. Syftet är att kunna bygga stödet på verifierbara underlag och inte gissningar som skett under tiden för restriktioner.

Regelverk publiceras under mitten av april.

Riksidrottsförbundet om kompensationsstöd för idrottsföreningar 2021

Riktlinjer för kompensationsstödet. I riktlinjerna beskrivs mer utförligt vad föreningen kan söka stöd för och inte.

Riksidrottsförbundets FAQ svar på vanliga frågor från idrottsrörelsen.

Vid frågor kontakta:

Eva Lignell: This is a mailto link 070-688 55 57 
Catharina Jonsson: This is a mailto link 070-275 74 14

Visa svar

Vad gör RF-SISU Dalarnas för att stötta idrottsföreningar genom krisen?

RF-SISU Dalarna vill vara ett stöd för länets idrottsföreningar och förbund. Vi följer utvecklingen noga och lägger löpande ut information på vår webb och på RF-SISU Dalarnas facebooksida. Aktuell information skickas också ut i RF-SISU Dalarnas nyhetsbrev som du kan prenumerera på här.

Om vi inte själva har informationen, så hjälper vi er att hitta var den finns, exempelvis på Riksidrottsförbundets webb där du hittar senaste nytt och svar på vanliga frågor som idrottsföreningar ställer. Vi rekommenderar att du och din förening följer RF:s information.

RF-SISU Dalarna för en dialog med idrottsföreningar i länet om hur Coronakrisen påverkar vardagen, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Parallellt för vi en dialog med kommunerna om vilka åtgärder som behövs för att mildra krisens effekter för föreningarna.

Vi arbetar också för att erbjuda idrottsföreningar och förbund stöttning i hur digital teknik kan användas för exempelvis styrelsemöten, föräldraträffar, möten och utbildningar med aktiva med mera. Kontakta er idrottskonsulent för information om hur ni kommer igång.

Visa svar

Har RF-SISU Dalarna tips på hur man genomför digitala möten och utbildningar i idrottsföreningar?

I kristider är det kanske viktigare än någonsin att hålla en tät och nära kontakt med föreningens medlemmar, även om mötet inte kan ske fysiskt. Föreningen vinner på att hålla ihop verksamheten, informera om läget och förbereda för den verksamhet som ska igång när krisen är över. I osäkra tider kan idrottsföreningen vara en fast och trygg punkt för många.

Med digitala hjälpmedel finns det goda möjligheter att genomföra interna föreningsträffar. Det kan vara styrelsemöten, föräldraträffar, utbildningar och träffar med klubbens aktiva barn och unga. RF-SISU Dalarna tipsar om verktyg för digitala möten.

Våga ta steget och testa digitala möten i föreningens verksamhet. Se det som en möjlighet att hitta nya och moderna arbetssätt som kan innebära ett lyft, inte bara nu under krisen utan även framöver.

RF-SISU Dalarnas idrottskonsulenter har kunskap om digitala mötesplatser. Hör med er idrottskonsulent om du och din förening behöver stöd för att komma igång med digitala möten. Tillsammans kan vi utforska ett spännande område.

Visa svar

Hur genomför man ett digitalt årsmöte?

Som idrottsförening följer ni era sedan tidigare fastställda stadgar, men vi kan ge tips och råd om hur ni kan genomföra ert årsmöte digitalt.

Mer information och råd om digitala årsmöten samt kontaktuppgifter till din idrottskonsulent hittar du på hemsidan i denna länk.

Visa svar

Var hittar jag information om Corona på andra språk?

Folkhälsomyndigheten
På Folkhälsomyndighetens hemsida finns också information om covid-19 översatt till olika språk. Tipsa gärna någon som behöver översätt information. Länk till Folkhälsomyndighetens översättningar.

Region Dalarna
Även Regeion Dalarna erbjuder information översatt till flera olka språk och uppdaterar informationen löpande. Länk till Region Dalarnas översättningar.

Visa svar