Hem / Vi arbetar med / Fritidsbanken

Fritidsbanken gör nytta för hela samhället

I en Fritidsbank kan du låna idrotts- och friluftsprylar. Allt är gratis. RF-SISU Dalarna ser gärna att fler kommuner startar Fritidsbanker i Dalarna. Syftet är att fler människor lättare ska få chansen att prova på aktiviteter. Dessutom gör det nytta i hela samhället.

Att starta och driva en Fritidsbank blir alltmer självklart. Många kommuner i Sverige har sett nyttan av Fritidsbankens koncept, där du som privatperson kan låna idrotts- och friluftsutrustning kostnadsfritt. I Dalarna finns det för närvarande fem: Avesta, Hedemora, Smedjebacken, Säter och i Vansbro.

En fritidsbank fyller så många fler syften än att människor aktiverar sig och får chans att prova på olika idrotts- och friluftsaktiviteter. Konceptet fyller en stor roll i de flesta delarna av samhället- och kommunernas verksamhet.

Några delar en Fritidsbank attraherar:

Miljö

Saker som återanvänds bidrar till ett klimatsmart och hållbart samhälle och kan vara en del i arbetet mot agenda 2030. Här har Fritidsbanken fått fler miljöutmärkelser sedan starten 2013.

Arbetsmarknad

Att arbeta på en Fritidsbank är ofta inkörsporten till vidare anställningar på arbetsmarknaden, vilket bidrar till socioekonomiska fördelar. På en Fritidsbank finns det oftast plats för alla typer av människor som har olika bakgrund och förutsättningar. Vidare har Fritidsbankerna genererat ordinarie anställningar för många människor.

Inkludering

Fritidsbanken bidrar till att få upp ögonen för en ny aktivitet vilket leder till integration i samhället. Den kan även utjämna olikheterna mellan kön, ekonomi, ålder med mera.

Hälsa

En Fritidsbank är nästan som motion på recept. Dels bidrar den till fysiskt välmående, men genererar även positiva psykosociala hälsoeffekter. En Fritidsbank hjälper hela människan att må bra.

Natur och friluftsliv

Fritidsbankerna lånar även ut friluftsutrustning som bidrar till att människor kommer ut i naturen. Det har en positiv påverkan på hälsan. Fritidsbanken kommer vara en viktig aktör under Friluftslivets år 2021.

Över tid sparar samhället resurser genom att starta en Fritidsbanken. Det som krävs är en anställd platsansvarig och en lämplig lokal i ett bra läge. En framgångsfaktor är om fler förvaltningar i kommunen hjälps åt. Vidare är det positivt att involvera fler samarbetspartners som till exempel bostadsbolag, Svenska kyrkan och föreningslivet.

Vår projektledare Tobias Hedwall finns som hjälp i processen att starta Fritidsbanken.

Mer information om Fritidsbanken finns på www.fritidsbanken.se