Hem / Om RF-SISU Dalarna / Storytelling från idrotten / Borlänge Simsällskap – ett lyckat integrationsprojekt

Borlänge Simsällskap – ett lyckat integrationsprojekt

Borlänge Simsällskap startade hösten 2017 med hjälp av integrationspengar från Dalarnas Idrottsförbund, en ny verksamhet där man valde att rikta sig till barn med invandrarbakgrund. Nu, ett år senare samsas varje söndag cirka 75 barn och tio ledare i bassängen på Maserhallen i Borlänge.

Klockan är 16:45 den 16 september 2018 när vi kliver innanför dörrarna på Maserhallen i Borlänge. Det är några få förväntansfulla barn på plats. Det kommer allt fler gående mot bassängen och när klockan slår fem är det fullt med barn och unga som står redo att lyssna på de tio ledarna från Borlänge Simsällskap. De är uppdelade i grupper efter hur väl de kan simma och varje grupp har en bana till förfogande. Här finns allt från barn som inte har någon vattenvana alls, till de som är duktiga att simma. Ungefär 75 barn mellan åtta och tolv år finns på plats och ljudnivån är hög. Det är ingen vanlig syn i en svensk simhall som möter oss. Att det brukar vara många barn är inte ovanligt, men att nästan samtliga som befinner sig i bassängen har invandrarbakgrund är ovanligt. Tittar man omkring sig ser vi bara leenden. Även hos det 20-tal föräldrar som står på kanten kan vi se leenden när de noga följer sina barn i vattnet.

Borlänge Simsällskap står som arrangör och verksamheten har möjliggjorts genom ett samarbete mellan föreningen, Dalarnas Idrottsförbund och Borlänge kommun. Efter en stund får vi växla några ord med två av de som varit med och startat upp samt driver verksamheten, Per Tägström och Frank Ruijs. Per berättar att det funnits liknande verksamhet i föreningen tidigare, men att det var länge sedan den lades ner. Tanken när idén togs upp igen under 2017, var att det skulle tjäna som ett sätt att locka nya medlemmar till föreningen. Efter att föreningen beviljats stöd från såväl Borlänge kommun som Dalarnas Idrottsförbund sattes planen i verket under hösten förra året. Första gången kom det ett 20-tal barn som ville lära sig simma men antalet växte fort. Per berättar att det som mest har varit hela 143 barn på en träning. Han medger dock att det är för mycket för att de ska ha möjlighet att ta hand om alla. Nu, ett år senare har deltagarantalet stabiliserat sig en aning och de har oftast 60–75 barn i simhallen varje söndag.

En av föräldrarna som finns på plats, Mursal Isa, berättar att han varit föreningsaktiv under 15 års tid och att den verksamhet som Borlänge Simsällskap nu startat är den bästa han upplevt. Mursal förklarar vikten av att denna verksamhet finns, för att dels öka simkunnigheten, men även för att skapa ett nytt socialt sammanhang för barnen och deras föräldrar. Det råder ingen tvekan om att föreningen har fått ett stort förtroende hos de föräldrar som har sina barn i verksamheten.

Efter att ha fått denna fantastiska feedback från barn och föräldrar det senaste året tar föreningen nu nästa steg. Detta genom att en gång i veckan under åtta veckors tid erbjuda vuxna utan simkunnighet, och i vissa fall helt utan vattenvana möjligheten att under kontrollerade former lära sig simma. Även detta har möjliggjorts med hjälp av stöd från Dalarnas Idrottsförbund och Borlänge kommun.