Hem / Om RF-SISU Dalarna / Idrottsberättelser / Kvinnoträningen i Korpen Orsa

Kvinnoträningen i Korpen Orsa

Korpen Orsa är den största idrottsföreningen i Orsa med sina ca 1500 medlemmar. Hösten 2018 startade Korpen en integrationssatsning med hjälp av medel från Dalarnas Idrottsförbund där kvinnoträningen är en del av satsningen. Utöver kvinnoträningen har Korpen även aktiviteter för barn från förskoleklass upp till åk 6, gymträning för LSS (lagen om stöd och service) och gymintro för män.

Det kommer kvinnor som bott i Orsa länge men som inte hittat till idrotten, det kommer även yngre tjejer samt äldre nyanlända kvinnor som går på SFI (svenska för invandrare). Många av kvinnorna, särskilt de äldre, har tidigare aldrig rört på sig och heller aldrig kommit i kontakt med svensk idrott. Alla är med utifrån sina egna förmågor och förutsättningar. Att se rummet samlas med förväntansfulla och glada deltagare är lika roligt varenda gång. Minst 20 kvinnor kommer per tillfälle. Vi håller alla pass på svenska och kvinnorna har sitt ursprung från Somalia, Afghanistan, Iran, Syrien, Irak, Eritrea, Sudan m.fl länder.

Vi träffas två gånger i veckan, måndagar och torsdagar. På måndagar körde vi under hösten 2018 yoga som nu har övergått till tabata (styrkeintervall). Vi började med yogan just för att få kroppskontrollen innan vi övergick till annan träning. På torsdagar har vi kört aerobics och kommer även testa andra aktiviteter så som boxning, core och annat. Längre fram i vår kommer vi ha simundervisning samt cykelskola.

Sen hösten 2018 har nästan alla kvinnor som varit med på Korpens aktiviteter fortsatt med egen träning på något vis, några går på gymmet, andra har startat promenadgrupp tillsammans med de andra kvinnorna. De frågar varenda gång om de kan få gå upp i gymmet och testa maskinerna så de kan fortsätta träna på egen hand. Många hade ryggbesvär innan träningen startade i höstas men som idag är bättre. Vi ser glädjen i deras ögon när de lär sig nya rörelser och övningar. Det har blivit naturligt att de alltid frågar instruktören ”kan jag göra denna övning hemma”? Och det har blivit en given och naturlig del av deras vardag att gå och träna måndagar och torsdagar på Korpen i Orsa.