Hem / Egna nyheter / Skärpta allmänna råd - så påverkar det idrottsrörelsen

Skärpta allmänna råd - så påverkar det idrottsrörelsen

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Dalarna, fattat beslut om skärpta allmänna råd som påverkar idrotten i vår region. Skärpta allmänna råd gäller t.o.m. 10 dec.

Dessa skärpta allmänna råd gäller från 12 november och fyra veckor framåt t.o.m. 10 december.

De delar av de allmänna råden som idrottsrörelsen i synnerhet berörs av:

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
 • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor.

Läs de allmänna råden i sin helhet här på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så påverkas idrottsrörelsen i Dalarna

 • Idrottsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 bör inte genomföras.
  • Gäller träningar, matcher och tävling.
  • Undantag för verksamhet som bedrivs av utövare som har idrottsutövning som yrke, där gäller de allmänna råden fortsatt.
 • Idrottsverksamhet för personer födda 2005 eller senare
  Träningsverksamhet får bedrivas enligt de allmänna råden som gäller i hela landet med följande tillägg:
  • Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten bör överväga ett innehåll i träningen så att nära fysisk kontakt undviks.
  • Idrottsutövare och ledare ska, i den mån det är möjligt, undvika att använda kollektivtrafik i samband med sitt idrottsutövande.
  • Idrottsverksamheter ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus.
 • RF uppmanar förbund och föreningar att skapa goda möjligheter för föreningar, idrottsutövare och ledare att göra kloka val av för att minska risken för smittspridning utan att det får ekonomiska eller idrottsliga konsekvenser.
 •  Genomföra möten digitalt.

Med anledning av dagens beslut uppstår naturligtvis många frågor. Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt att fatta kloka beslut utifrån restriktionerna och inom respektive idrott.

Frågor kan besvaras av:

Idrottsspecifika frågor - respektive specialidrottsförbund.

Respektive kommun eller annan hyresvärd besvarar frågor om idrottsytor som ni nyttjar.

Allmänna frågor om covid -19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link

RF-SISU Dalarna - frågor kan ställas till Eva Lignell Tf distriktsidrottschef i Dalarna,
This is a mailto link alt 070-688 55 57.

Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här

Idrottsrörelsen i Dalarna har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar.

Nu går vid in i ett skarpare läge eftersom smittspridningen ökar i vår region. Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i och att hålla ut!