Hem / Egna nyheter / "Den är min grej som vuxen" - Kvällens avsnitt har tema depression

"Den är min grej som vuxen" - Kvällens avsnitt har tema depression

Att barn och unga mår dåligt även inom idrotten är ingen hemlighet. Denna programserie ser vi som ett viktigt och relevant stöd för förbund och föreningar som vill utvecklas genom att prata om idrottens utmaningar och möjligheter.

Rullstolsburne Aron Andersson är äventyraren som gör allt det vi andra knappt kan drömma om. Men han är också en stor inspirationskälla till många av dem som tror att livet är slut när man drabbats av sjukdom och känner sig deprimerad.

Aron har hjälpt 15-åriga Oscar som efter en benamputation var djupt deprimerad, men efter första mötet med Aron fick upp ögonen för tennis.

Vi möter också Nisse som är en gudabenådad skidåkare. Han har setts som en enorm talang, men en djup depression låg och lurade. Sakta kom den krypande och till sist tänkte han ta sitt liv.

UR:s produktion Idrottens Himmel & Helvete sänds under sex veckor, kvällens och tidigare avsnitt finns på UR Play och kan ses sju månader framåt. Varje vecka behandlas ett nytt tema och till varje avsnitt finns samtalsunderlag.

Formatet och intervjuerna är starkt känslomässiga vilket öppnar för samtal och diskussion. Idrottsrörelsens mål är att bedriva så bra barn- och ungdomsverksamhet som möjligt och att hela tiden se över, utveckla och förändra verksamheten till det bästa.

Kontakta din idrottskonsulent och diskutera i din förening utifrån de samtalsunderlag som finns till varje avsnitt.

Vad handlar det om?

Programmen handlar genomgående om barn- och ungdomsidrott och genomsyras av ett barnrättsperspektiv. Det är ungas röster och berättelser som står i centrum. Seriens ”reporter på fältet” är kända tv- och idrottsprofilen Johanna Ojala som gör nedslag på olika platser i landet. I de flesta avsnitten står den enskilda personen i fokus, snarare än en specifik förening eller en specifik idrott.

Programmen lyfter vilka utmaningar och problem som finns inom idrottsrörelsen men också många positiva exempel. Det UR gör är i första hand inte kritiskt granskande, syftet är snarare att ”ta tempen” på idrottsrörelsen för barn och unga som den ser ut idag – och väcka tankar och diskussioner om hur den kan bli ännu bättre. 

Avsnittens tema:

  1. Kriminalitet
  2. Depression
  3. Anorexi
  4. Jämställdhet
  5. Rätten till idrott
  6. Barnkonventionen 

Till UR Play:

Kontakta din idrottskonsulent och diskutera i din förening utifrån de samtalsunderlag som finns till varje avsnitt.