Hem / Utbildning/Folkbildning / Digitala möten och utbildni... / Verktyg för digitala möten

Verktyg för digitala möten

Här har RF-SISU Blekinge samlat tips på olika verktyg som du och din förening kan använda er av vid digitala möten, utbildningar och livesändning av arrangemang.

Det är viktigt att välja ett digitalt verktyg som är lätt för alla att få tillgång till och som är bekvämt för föreningen att använda sig av.

Vi har tagift fram tips på hur ni förbereder och genomför digitala möten, utbildningar och livesändningar av arrangemang.

Till checklistan för bättre digitala möten och livesändningar av arrangemang. 

Microsoft Teams 

Teamsmöte med våra idrottskonsulenter

RF-SISU Blekinge använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg.  När du bokat in en tid för möte med våra idrottskonsulenter får du och övriga deltagare ett mail med en länk till mötet. Via länken ansluter du till mötet genom din webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Om du har tillgång till Office365 kan du ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen.

Teams för föreningen

Vill ni i din förening själva prova på Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns en gratisversion med Teams basfunktioner. Gratisversionen ger möjlighet till både små och större digitala möten och erbjuder funktioner som video, skärmdelning och textbaserade konversationer i form av chattmeddelanden och inlägg i olika flöden. Upp till 100 enheter kan delta samtidigt i mötet och ett möte i gratisversionen kan pågå i 60 minuter. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring. 

Vill ni ha fler funktioner så rekommenderar vi att ni ansöker om Teams för ideella föreningar, enligt instruktioner nedan.

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Zoom

Zoom är ett verktyg inriktat på just videomöten och är idag den största plattformen för videomöten. Gratisversionen av Zoom har en begränsning på 40 minuter vid ett möte med fler än tre deltagare.

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft och är helt gratis att använda. Utöver möjlighet till videosamtal finns bland annat även möjlighet att skicka chattmeddelanden, dela filer med andra, spela in möten samt dela skärm. I ett samtal på Skype kan det vara max 50 enheter uppkopplade samtidigt.

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Messenger, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.


 

Livesända arrangemang inför publik på distans

Att livesända eller livestreama ett arrangemang eller en föreläsning ökar människors möjlighet att delta. En livesändning kräver såklart lite mer planering men är ett bra verktyg att ha koll på. Det enda som behövs är en mobiltelefon med kamera. 

Exempel på digitala platser där det går att livesända från:

  • Facebooksida
  • Facebookevent
  • Instagram Stories
  • Youtube (om du har minst 1000 prenumeranter)

Här hittar du tips om hur du livesänder ett arrangemang.

Hjälp att komma igång

Behöver din förening ha hjälp och stöd för att komma igång med digitala möten, kontakta din idrottskonsulent.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus