Hem / Egna nyheter / Vi håller i och håller ut...tillsammans.

Vi håller i och håller ut... tillsammans.

Det har varit ett år med stora prövningar. Blekinges idrottsföreningar har drabbats hårt av coronakrisen och gjort ett fantastiskt jobb för att ställa om och fortsätta det arbete som gör skillnad för alla blekingar varje dag. Tack för ert engagemang!

Under 2020 har idrottsrörelsen mer än någonsin visat sin betydelse för människors gemenskap och hälsa. Flera av våra föreningar har dessutom stöttat samhället genom insatser till stöd för dem som riskerar att drabbas allra hårdast i pandemin, genom att handla till personer i riskgrupper och erbjuda den hjälp som så väl behövs. Men kanske viktigast av allt, våra föreningar har stöttat samhället genom att ställa om och fortsätta sin verksamhet under anpassade former.

I en situation där vardagen vänds upp och ner får rutinen, gemenskapen och rörelseglädjen − den där timmen, eller timmarna i veckan − ännu större betydelse. Inte minst för våra barn och unga som drabbas av de beslut vi som samhälle tvingats fatta, i en situation som de inte har någon möjlighet att påverka.

Ställer om för att slippa ställa in

RF-SISU Blekinge har, precis som alla andra, fått ställa om under krisen. Vi insåg tidigt att nya arbetssätt behövdes för att fortsätta erbjuda stöd, utbildning och folkbildning. Det är imponerande att se hur många föreningar och idrottsledare som har valt att använda den här tiden för att arbeta framåt med ledarskap och utveckling, genom folkbildning. Vi känner oss mer än stolta över Blekinges idrott som, den dag samhället repar sig, står redo att möta behovet av rörelse och gemenskap med full styrka.

Våra idrottskonsulenter har som sin allra viktigaste uppgift att lyssna in föreningarnas behov. De står nu redo att erbjuda stöd till länets alla föreningar, där många har tappat stora intäkter under coronakrisen. Trots stora stödinsatser från regeringen stod det tidigt klart att den summan som anslagits inte räcker för att täcka de behov som finns. RF har därför äskat ytterligare medel. Samtidigt finns det stöd att få på lokal nivå. RF-SISU Blekinge har under året delat ut ett antal hundratusen till föreningar som ställer om för att kunna erbjuda träning för barn- och unga. Även flera av Blekinges kommuner har öppnat upp ansökningsprocesser i syfte att lämnas stöd till det ideella föreningslivet. Behovet är stort och vi förstärker med nya medel för att kunna möta det. Vi upplever att omgivande samhälle är lyhört och ökar sin insats till den lokala idrotten. Vi vill rikta ett stort tack till länets kommuner, Region Blekinge, Länsstyrelsen, organisationer, företag och alla aktörer som stöttar idrotten genom den här krisen.

En annorlunda vinter ställer nya krav

Nu väntar en annorlunda jul och vinter som påverkar och utmanar vår vanliga livsstil, men där vi hoppas att ni hittar era tillfällen till idrott och rörelse. Passa på att utforska de möjligheter som finns i Blekinge, till exempel genom att njuta av natur och friluftsliv. Vi vill dock påminna om allemansrätten och att det är viktigt att vi även tar ett gemensamt ansvar för hur vi vistas i vår natur.

Vi är inte ensamma om att längta efter den dag då vi kan träffas under vanliga former igen och plocka upp trådarna i de goda samtal som utvecklar och enar idrottsrörelsen som en svårslagen demokratiskola och en samhällsaktör som gör skillnad i människors liv. Men tills dess gäller det att hålla i och hålla ut. Och precis som vi brukar − i Sveriges största folkrörelse − gör vi det tillsammans.

Vi på RF-SISU Blekinge önskar er en fin, frisk och aktiv jul och nyår!

Jeanette Andréasson Sjödin
Styrelseordförande

Patric Nilsson
Distriktsidrottschef

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus