Hem / Egna nyheter / Utbildningar för att förebygga psykisk ohälsa

Utbildningar för att förebygga psykisk ohälsa

RF-SISU Blekinge har deltagit i Region Blekinges utbildning för att motverka psykisk ohälsa. Kunskap och verktyg som sedan kan förmedlas ut i föreningslivet. Nu erbjuder vi två infostunder om den webbaserade utbildningen "Ledare som lyssnar".

- Vi märker att föreningsledare tar upp ämnet psykisk ohälsa oftare med oss, säger Madelene Augustsson på RF-SISU Blekinge som deltagit i Region Blekinges utbildning. Därför känner vi att vi behöver få mer kött på benen för att kunna utbilda våra föreningar. Som vi har sett så är det inte alltid de man ser i första läget som kanske lider av det här, utan någon man känner som man inte vet om. Det är viktigt att man vågar ställa frågan som ledare hur alla mår och hitta möjligheten till samtal.

Se hela inslaget från SVT Blekinge här

Ledare som ser och lyssnar

Är er förening intresserad av att öka kunskapen kring psykisk hälsa bland barn och unga? Är du ledare eller tror du att ledare i din förening vill veta mer kring hur ni kan främja psykisk hälsa bland era aktiva, men även känna er förberedda om ni möter ett barn eller ungdom som mår psykiskt dåligt?

Utifrån e-utbildningen "Ledare som lyssnar" stöttar vi er förening i arbetet med att jobba kring ledarskapsfrågor kopplade till psykisk hälsa och ohälsa bland barn och unga.

I utbildningsdelarna ingår:

  • Vad är psykisk hälsa och varför den kunskapen spelar roll för dig som ledare
  • Hur ditt ledarskap kan stärka den psykiska hälsan hos de som du leder
  • Vad påverkar den psykiska hälsan och hur du kan upptäcka om någon mår dåligt
  • Hur du kan bli bättre på att fråga, lyssna och skapa en trygg samtalssituation. Du får också tips på hur du kan agera om det behövs mer stöd och hjälp.

Vi erbjuder en digital introduktion där Emelie Olsson ger en närmare beskrivning av upplägget för "Ledare som lyssnar" och hur ni kan genomföra den på hemmaplan i er förening, till exempel i ledarteam eller styrelse. Att delta på denna träff binder inte er förening att genomföra utbildningen.

Introduktionsträffen kommer att ske online via Microsoft Teams. Du kan delta i mötet via Teams-appen eller i någon av webbläsarna Chrome eller Edge.

Anslut till mötet här

(E-utbildningen Ledare som lyssnar är framtagen av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen. Den syftar till att ge ledare som möter barn och unga på fritiden grundläggande kunskaper om psykisk hälsa och ohälsa. Målet är att ledare som gått utbildningen ska få ökad kunskap kring hur de kan bidra till att främja psykisk hälsa samt vara mer närvarande, stödjande och trygga i möten med barn och unga som mår dåligt psykiskt).

Föreläsning med Suicide Zero

Med anledning av coronapandemin är psykiatriveckan 2020 framskjuten. Psykiatriveckan arrangeras istället under våren 2021 och kommer då att erbjuda ett fullständigt program med ett flertal föreläsningar och aktiviteter. Arrangörerna bakom psykiatriveckan erbjuder istället digital föreläsning med Suicide Zero under vecka 41.

Fakta och myter kring självmord - digital föreläsning med Suicide Zero

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus