Hem / Egna nyheter / Unik fotokampanj skildrar en vanlig dag i idrottsrörelsen

Unik fotokampanj skildrar en vanlig dag i idrottsrörelsen

Nu på lördag 10 oktober samverkar 20 av Sveriges bästa fotografer i en gemensam fotosatsning som sträcker sig över samtliga distrikt. Syftet är att skilda idrotten en vanlig dag; från norr till söder, från gryning till skymning.

Under en och samma dag möter fotograferna idrottare och ledare i alla åldrar i drygt 40 olika idrotter, utspridda över hela Sverige. 

- Syftet med satsningen är att fånga en dag i idrottsrörelsen och hur mycket den betyder för så många av oss, säger Sofia Swartz som är kommunikatör och samordnare för satsningen lokalt i RF-SISU Blekinge. Vi vill uppmärksamma att allt det här fantastiska, från en träning där vi bara rör på oss ihop en stund till att vara det viktigaste sammanhanget i många människors liv, faktiskt sker varje dag året runt. Även om vi ofta tar det för givet. 

Hur går det till?  

20 stycken av Bildbyråns fotografer kommer att besöka träningar och tävlingar och, med foto och film, fånga den här dagen. Fotograferna kommer att ha stor frihet att själva tolka det de upplever den 10 oktober. Fotografernas tolkning kommer sedan att bli en fotoutställning, både fysisk och digital. Blekinge kommer att gästas av den professionella fotografen Emil Langvad som ser fram emot att ingå i detta unika samarbetsprojekt och bidra med sina tolkningar av vad idrotten kan betyda:

- Vanligtvis jobbar jag mest som nyhetsfotograf och med porträtt, berättar Emil Langvad från Bildbyrån. Jag ser fram emot att skilda hur idrotten på så många sätt engagerar. Idrottens betydelse och människorna, ledarna och eldsjälarna bakom. 

När gör vi det här?  

Fotograferingen kommer att ske lördag 10 oktober, från soluppgång till solnedgång. Många av bilderna kommer att laddas upp direkt på sajten www.endagidrott.se där du kommer kunna följa fotografernas gemensamma resa genom landet. Sedan kommer det att resultera i en fotoutställning som offentliggörs våren 2021. Riksidrottsförbundet ansvarar för satsningen tillsammans med samarbetspartners Bildbyrån och Folkspel. 

De båda idrotter/case som blivit utvalda av Riksidrottsförbundet att representera Blekinge är orientering mellan 11.00-13.30 (tävlingen Falkdrevet som arrangeras av OK Skogsfalken i Långasjönäs) samt paraidrott mellan 14.00-16.00 (träningsdag som arrangeras av Valjeviken IF i Sölvesborg).

Fakta:  

Idrottsrörelsen har över 3 miljoner medlemmar och bara under en dag går över 150 000 personer till en förening och tränar eller tävlar. Satsningen vill uppmärksamma vad idrotten betyder för alla dessa människor, samtidigt som vi visar upp idrottens mångfald både vad gäller olika idrotter samt människor och verksamhet som speglar idrottens bredd i allt från ålder, kön, etnisk mångfald och geografisk spridning. 

Ytterligare en medverkande fotograf med Blekingekoppling är Anna Tärnhuvud-Wande, bördig från Nättraby, som på lördag kommer att skildra två olika idrottscase i Stockholm. Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus