Hem / Egna nyheter / Social samvaro och rörelse svetsar samman och lockar nya volontärer

Social samvaro och rörelse svetsar samman och lockar nya volontärer

I projektet ”Idrott för äldre” kan föreningar få stöd för att starta ny eller utveckla en verksamhet som riktar sig till 65+. Det handlar om att blanda fysisk aktivitet tillsammans med det goda samtalet. HIF Karlskrona är den första föreningen igång!

Det är måndagsförmiddag i Brinova Arena Karlskrona där 20 daglediga kvinnor och män har klätt sig för ett svettigt gympapass. Stämningen är på topp och gruppen både vant och trevande tar fram de stolar som används under passet. De vana deltagarna, som deltar för tredje gången, hjälper de nya som kommit nya till dagens pass.
- Du tar en stol från den vagnen och sätter den minst två meter bredvid min, säger en man i gänget.

Stolarna radas upp med coronasäkert avstånd i den stora arenan. Här har föreningen både satt en maxgräns på antal deltagare och erbjuder möjlighet till avstånd och handsprit för att inte bidra till smittspridning, då ju flera tillhör riskgruppen +70 år. Men att vara fysiskt aktiv är viktigt även i pandemitider.
- Vi blir stelare när vi blir äldre och behöver jobba med det. För att få bättre balans tränar vi balans och styrka. Självklart lägger vi in lite kondition och koordination i passet. Det har vissa lättare för och andra svårare, säger ledaren Maria Nilsson med glimten i ögat.

Träningspasset är anpassat för att vara tillgängligt för alla, med olika nivåer på övningarna och med både stående och sittande inslag. Musiken pumpar och svetten lackar under de cirka 30 minuterna som gänget håller på. När Maria stänger av musiken brister ett helt gäng ut:
- Nu är det fika!

Att det bjuds på fika är ett givet inslag under denna förmiddag. Fikan får gänget att stanna kvar efter passet och där samtalet är i fokus.
- Fikastunden är jätteviktig. Det är flera som kommer för att vi lockar med fika. Flera lever ensamma och för dem är det extra viktigt, säger Maria Nilsson. Genom de här tillfällena vår vi nya kompisar och volontärerna kommer närmare varandra.

Gruppen samlas i caféterian i Brinova Arena och samtalen handlar om allt mellan himmel och jord.
- Det bästa med att träffas är den sociala samvaron, att träffa andra som också är daglediga, säger deltagaren Kerstin Gruwberger.

Satsningen ”Idrott för äldre” startade i somras och Blekinge är ett av sex pilotdistrikt i landet. Samordnare i Blekinge är Ronja Lundbergs som är med på besöket hos HIF Karlskrona.
- Det här är precis vad idrott för äldre handlar om. Ett pass med fysisk aktivitet som blandas med det här härliga snacket efteråt. Att deltagarna delar med sig av sina erfarenheter gör att surret pågår utan att det behövs något särskilt att diskutera. Att det sedan är flera här som ännu inte är aktiva i föreningen gör ju det ännu mer spännande. En rekryteringsverksamhet av volontärer samtidigt som seniorerna mår bättre, det blir ju inte bättre än så, säger Ronja Lundbergs, samordnare för ”Idrott för äldre” hos RF-SISU Blekinge.

Mer om "Idrott för äldre" och utvecklingsstöd

Möjligheten att ansöka om utvecklingsstöd för ”Idrott för äldre” är löpande.

Här kan du läsa mer om "Idrott för äldre" och ansöka om utvecklingsstöd

Viktigt att tänka på är att stödet ska användas för att skapa ny verksamhet eller att utveckla redan befintlig verksamhet för målgruppen +65 år. Det ska finnas inslag av både fysisk aktivitet och tid för det goda och utvecklande samtalet.

Informations- och frågestund

Vill er förening skapa fysisk aktivitet och social gemenskap för 65+? Vi erbjuder en digital informations- och frågestund, onsdagen den 7 oktober kl 19.00-19.45.

Samordnare Ronja Lundbergs berättar mer om satsningen "Idrott för äldre" som Blekinge är en del av. Ni får också höra om det sökbara utvecklingsstöd som kan sökas av din förening. Ställ frågor från din förening och dela med er av tips och erfarenheter kring idrott för äldre.

Mer information och anmälan här

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus