Hem / Egna nyheter / Samverkan ger basketklubben certifierade tränare på hemmaplan

Samverkan ger basketklubben certifierade tränare på hemmaplan

För Karlskrona Basketklubb är utbildade tränare en överlevnadsfråga. Genom en storsatsning i samverkan med RF-SISU Blekinge och basketförbundet, i form av en utbildning på hemmaplan, har föreningen snart 25 certifierade basketledare.

Karlskrona Basketklubb startades under hösten 2019, av sex ungdomar som alla var under 19 år. Ett gäng som gillade att spela basket och som gärna ville börja i seriespel. Med stöd av några föräldrar fick de hjälp att bilda en förening och de har gjort en häftig utvecklingsresa under de här två och ett halvt åren.

RF-SISU Blekinge har tillsammans med Småland-Blekinge Basketförbund varit stöttepelare under både uppstart och utveckling. Till en början handlade stödet om själva bildandet, att få koll på föreningskunskap och träningstider. Samtidigt började de sprida ordet om föreningen på webben, i sociala medier och media. Engagemanget har varit stort och idéerna många. Trots att pandemin pågått nästan hela föreningens livstid har de både kunnat hålla igång och utveckla föreningen. Karlskrona Basketklubb består nu av hela 120 aktiva, i olika åldersgrupper från 9-10 år upp till vuxna.  

Storsatsning på utbildade ledare

En förutsättning för att föreningen har kunnat växa har varit att de kontinuerligt rekryterat och utbildat nya och befintliga ledare. Att ha utbildade ledare med en gemensam kunskapsgrund som möter de aktiva på planen är viktigt för Karlskrona Basketklubb. Just nu gör föreningen en satsning på Grundutbildning för tränare (GUT), med påbyggnaden Utvecklingstränare basket:

- Detta är vår viktigaste satsning för föreningens långsiktighet, säger Jan-Erik Lindqvist som varit stöttande förälder och styrelseledamot från start. Har vi inte ledare så kommer föreningen att dö ut. De ungdomar som startat och utvecklat föreningen börjar bli 19 år och går ut gymnasiet till våren. Vi behöver säkra tränare och engagemang för att kunna ta emot nya utövare även framåt.

Efter en inledande introduktionsutbildning är nästa steg inom basketens utbildningsmodell ”Grundutbildning Utvecklingstränare”. Föreningen hade dock inte möjlighet att skicka så många ledare som de skulle önska utbilda till de tre utbildningstillfällena i Västervik eller Växjö. De blev därför väldigt glada när Evelina Kihlbert som är föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge hjälpte till att sy ihop en samverkan med Småland-Blekinge Basketförbund. Ledarna från Karlskrona Basketklubb har därför istället kunnat inleda med Grundutbildning för tränare vid två tillfällen i Karlskrona i RF-SISU Blekinges regi. Därefter kommer ledarna som nu gick GUT tillsammans med ledarna som deltog förra året att i februari kunna bygga på med en heldag praktiska basketmoment med instruktör från basketförbundet som då kommer till Karlskrona. På så sätt kommer ca 25 ledare från Karlskrona Basketklubb att bli certifierade grundutbildade utvecklingstränare i basket.  

- En suverän kombination för oss som förening, och en möjlighet att utbilda ett stort antal ledare på hemmaplan. Så bra skött av Evelina på RF-SISU Blekinge och Jovan på Småland-Blekinge Basketförbund, säger Jan-Erik. Eric Fransson är också en fantastiskt bra utbildare i de ämnen som ingår i grundutbildningen.

Utbildning som kunskapsgrund och framgångsfaktor

Eric Fransson som är utbildare inom Grundutbildning för tränare i Blekinge är van vid att växelvis hålla utbildningen idrottsövergripande med deltagare från olika idrotter och föreningar, eller som nu där alla deltagare kommer från samma idrott och förening:

- Det är alltid kul när deltagarna kommer från en och samma förening, säger Eric. Det blir en annan kemi i gruppen. Framförallt kommer utbildningen, nu när ledarna gått igenom samma saker, att ge dem goda förutsättningar att prata vidare om ledarskapet i sin förening.

Ett stärkt ledarskap är en prioriterad resa inom den svenska idrottsrörelsen, och även Eric betonar vikten av utbildade ledare som skaffar sig en gemensam kunskapsgrund:

- Har idrotten i stort råd att ha outbildade ledare, frågar sig Eric. Jobbar vi inte aktivt och kontinuerligt med att utveckla och höja våra ledare får vi inte en tillräckligt bra idrott för utövarna, och då väljer de ett annat sammanhang. Att samla föreningens ledare för samtal och utbildning tror jag är ännu viktigare under och efter pandemin, när folk kanske valt annat under en tid.

Läs mer

RF-SISU Blekinge erbjuder den idrottsövergripande ”Grundutbildning för tränare” ett antal gånger per år på olika platser i Blekinge. Har ni många ledare i er förening som vill gå den kan vi även genomföra den hos er. Kontakta er förenings idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge så berättar vi mer.

Grundutbildning för tränare

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus