Hem / Egna nyheter / Så förändrar coronaviruset verksamheten för Rödebygymnasterna

Så förändrar coronaviruset verksamheten för Rödebygymnasterna

Utomhusverksamhet, anpassade rutiner, tydliga beslut och kommunikation. Och ledare som tar initiativ till gympapass på distans. Läs mer om hur Rödebygymnasterna de senaste veckorna anpassat verksamheten för sina 1200 medlemmar.

- Som förening är vi lika påverkade av coronaviruset som hela samhället är, men vi försöker göra det bästa av situationen, säger Anders Johansson som är ordförande i Rödebygymnasterna.

Rödebygymnasterna har en bred verksamhet, med blandade åldrar. Föreningen är ett motionsnav såväl för invånare i Rödeby som inresande kommuninvånare. Här erbjuds varje vecka glädje och gemenskap i form av ett stort antal motionspass inomhus och utomhus, barngymnastik och truppgymnastik. Flera av passen når deltagare över ett stort åldersspann och föreningen arbetar aktivt med att även på andra sätt åldersintegrera verksamheten, till exempel genom att seniorer finns med som ledarstöd i ungdomsgrupper. Föreningen har också särskilda pass för seniorer och deltagare med olika funktionsvariationer. Detta innebär att ett stort antal medlemmar nu befinner sig i de utpekade riskgrupperna för coronaviruset.

Precis som andra föreningar har Rödebygymnasterna i och med med coronavirusets utbredning fått anpassa sin verksamhet, sett till sina aktiviteter och särskilda förutsättningar:
- Vi har naturligtvis kontinuerligt följt Folkhälsomyndighetens och Svenska Gymnastikförbundets riktlinjer. Vi har också tillämpat försiktighetsprincipen och agerat utifrån detta. I styrelsen har vi velat skapa förutsättningar för att hålla igång föreningen så mycket som möjligt, berättar Anders.

All inomhusverksamhet i föreningen är numera avslutad för terminen. Utomhusverksamheten är igång och föreningen uppmuntrar friska och symptomfria medlemmar att passa på att upptäcka utepassen. Ledare hjälps åt att täcka upp för att fortsätta skapa verksamhet och det finns möjlighet att utomhus träna löpning, styrka/kondition, crosstraining, tabata och zumba. Utomhuspassen är etablerade men också lite väderberoende. I helgen när solen sken var det ett 40-tal deltagare, i måndagkvällens mer kylslagna väderlek har Anders lite lägre förväntningar.

Foto: Rödebygymnasterna (Bilden är från tidigare tillfälle)

Många frågor från föreningens 1200 medlemmar har nått styrelsen, och framförallt Anders, i takt med att coronaviruset ökat i spridning. Medlemmar hör av sig via telefonsamtal, mail och brev. Styrelsen har de senaste veckorna haft täta möten och i detta arbete använt sig av digitala kanaler:
- Vi har en daglig kontakt i styrelsen via en messengergrupp. Det är ofta korta, fokuserade möten och snabba beslut. Det känns fantastiskt bra att vi kan agera och informera så snabbt som vi gör.

Verksamheten har påverkats på flera sätt för föreningens organisation och ledare:
- Något som är tråkigt är att vi just nu inte kan skicka iväg våra ledare och funktionärer på utbildningar. Vi satsar annars mycket på att utbilda våra ledare och att utveckla föreningen på olika sätt, berättar Anders.
Föreningens ledare deltar frekvent i Gymnastikförbundets regionala utbildningar. I samverkan med RF-SISU Blekinge utvecklas också föreningens ledarteam på olika sätt. Under förra året satsade man till exempel på att utbilda aktivitetsledarna i Trygga idrottsmiljöer och Barnkonventionen. Styrelsen, föreningens två sektioner, valberedning och revisorer, med processtöd av föreningens RF-SISU-konsulent Martin Eliasson, skulle nyligen samlas för en föreningsutvecklingshelg för att lägga fokus på mål, vision och framtid. En samling som nu får skjutas på just framtiden när frågorna i närtid nu tagit över.

Ledare från Rödebygymnasterna utbildas i samverkan med RF-SISU Blekinge

Joanna Liljekvist är ledare i Rödebygymnasterna och håller i medelgympapass på måndagkvällarna. Passen är ett stående inslag för många, och lockar 50-60 deltagare på plats inne i Rödeby idrottshall. Sedan passen ställdes in har flera deltagare hört av sig till Joanna och sagt att de saknat att gå till passen. Några har också bett om länken till Spotifylistan, för att kunna köra passen på egen hand.

Joanna jobbar som elevhandledare på en gymnasieskola och har sedan en tid tillbaka varit med och ställt om till distansundervisning i sitt yrke. Samtidigt började hon fundera på om även hennes föreningspass kunde genomföras på distans. Hon ställde frågan till Anders och styrelsen i lördags, fick klartecken och spelade in sitt första pass i söndags. Det var lite ovant att leda framför kameran istället för sina deltagare:
- Det blir inte riktigt samma sak när jag inte har deltagarna i salen. Det brukar vara mycket rörelseglädje och energi bland deltagarna, det får vi ju inte uppleva gemensamt nu. Min dotter fick agera kameraperson och hjälpa mig att spela in. Fast jag har kört passet många gånger så är det inte samma sak att göra det inför kameran. Man får tänka lite annorlunda, men det gick bra! Jag är heller inte superbekväm med att stå inför kameran eller höra min egen röst, men i dessa tider måste man bjuda lite på sig själv.

Anders berättar att tankarna kring digitala pass kommit upp i nyliga diskussioner, och han blev därför extra glad när Joanna tog initiativet:
- En stor eloge till Joanna som faktiskt gjorde slag i saken. Man kan inte annat än bli glad för att ha sådana ledare!
Anders berättar också att vi kan vänta oss fler digitala pass från Rödebygymnasterna framöver: -På så vis når vi också ut på ett annat sätt och kan visa vilka bra pass med fantastiska ledare som föreningen erbjuder. Kanske blir nya deltagare nyfikna och vill fortsätta komma till de fysiska passen även efter detta.

Även om en hel del har blivit annorlunda i Rödebygymnasterna på kort tid har den rådande situationen och utvecklingen också manat till eftertanke. Anders avslutar:
- Vi bygger upp vardagen med rutiner, och vi är nu i en situation när den vanliga vardagen stannar upp. Det blir också ett tillfälle att spendera tid med familjen, frigöra tid och umgås på ett annat sätt.

Medelpass med Rödebygymnasterna hittar du på föreningens Facebooksida.
Passet är uppdelat i 2 delar á 20 minuter.

Du kan även höra en intervju med Joanna Liljekvist i podden "Här pågår föreningsidrott":
Träna på distans (20 minuter)

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus