Hem / Egna nyheter / Rekordstort intresse för coronaanpassad fotbollsskola

Rekordstort intresse för coronaanpassad fotbollsskola

Coronapandemin fick IFK Karlshamn att ändra upplägg och göra olika anpassningar av årets fotbollsskola. Trots det är intresset rekordstort bland deltagarna, och till ledaruppdragen är det närapå kö. Vad är hemligheten?

135 barn spelar fotboll, leker och lär känna varandra under IFK Karlshamns fotbollsskola denna veckan. Intresset för fotbollsskolan är rekordstort hos föreningen som tidigare i år prisades som Årets ungdomsförening vid Idrottsgalan i Blekinge:
- Det är nog rekordår trots Corona som gjorde att vi fick anpassa och ändra upplägg på årets fotbollsskola, säger Matilda Johansson som är ansvarig för fotbollsskolan i IFK Karlshamn.

I och med coronapandemins utveckling har föreningen fått ställa om och anpassa upplägget jämfört med tidigare år. I år delar man upp dagarna i ett förmiddags- och ett eftermiddagspass med olika åldrar för respektive block. De yngre barnen har sin fotbollsskola på förmiddagen innan de äldre tar vid på eftermiddagen. Det sker inga stora samlingar utan varje grupp har sin egen verksamhet på sin egen yta.

Området runt Vägga IP erbjuder mycket plats och möjlighet att sprida ut sig ordentligt. Varje grupp har tre ledare från föreningen som turas om att leda övningar, peppa, småprata, hjälpa till vid mellanmål och toavakta. I toakön står tre blågulklädda barn som alla deltar i Landslagets fotbollsskola för första gången. En tröja, drickaflaska och boll ingår i deltagaravgiften. Ett av barnen berättar nöjt att det är hans tredje fotbollströja, men hans första landslagströja.

Totalt 22 ledare från IFK Karlshamn tar hand om barnen under veckan. Matilda har själv tagit semester från sitt vanliga jobb för att kunna engagera sig i fotbollsskolan. Det är en blandning av yngre och äldre ledare i ledarteamet vilket Matilda Johansson ser flera fördelar med:
- Det är skönt med en mix av nya och lite mer rutinerade ledare. Att arrangera fotbollsskola kräver mycket planering, men man kan lära varandra. I år är det skönt att vi har många ledare som varit med förut när vi har lite extra anpassningar att tänka på. Det roligt att vi har så många både vuxna (över 18 år) och ungdomar som vill vara ledare på fotbollsskolan så vi har haft turen att de hör av sig själva och ställer sig i kö. Jag tror det beror på att vi har så bra gemenskap i föreningen mellan lagen - dam, herr, pojk och flick. Killarna och tjejerna kör tillsammans även i vanliga fall. Därför blir det heller inte annorlunda här på fotbollsskolan.

På de olika planerna lär barnen och ledarna i de olika grupperna känna varandra genom olika bollövningar, lekar och stafetter. Deltagarna har lärt sig namnet på sina nya kompisar fort och hejar på varandra i en stafett på a-planen. Ledaren Ellen Smiding som är med och arrangerar för andra året berättar:
- Det är så härligt att vara ledare på fotbollsskolan. Barnen är så goa och man får så mycket tillbaka från dem. Och så får man många nya kompisar som ledare också.

Efter ett par timmar är det dags för mellanmål. Föreningen valde att komprimera programmet till halvdagar även för att begränsa smittrisken kring lunchen, köer och större samlingar. Deltagarna får istället gruppvis hämta ut ett förstärkt mellanmål som de slår sig ner ute för att äta. Att tvätta händerna bredvid varandra tillsammans innan maten blir en rolig grej och i kön snackas det om hur dagen har varit. Någon har tagit av sig skorna för att passa på att lufta varma fotbollsfötter, en annan berättar att hon inte spelat fotboll i någon förening innan hon började fotbollsskolan. Av skratten och pratet att döma så är det många som ser fram emot resten av veckan. Matilda och hennes ledarkollegor serverar korv med bröd på löpande band men hinner samtidigt byta några ord med var och en. Om en timme är det dags för nästa ledarteam och nästa deltagargrupp. Det är intensiva dagar, men också en värdefull vecka:
- Fotbollsskolan betyder mycket. Dels att barnen får vara ute och röra på sig samt att det kan rekryteras nya barn till våra ungdomslag. Men även att våra a-lag och u-lagsspelare får vara ledare och förebilder för barnen. Det betyder mycket och stärker banden mellan lagen i föreningen, avslutar Matilda.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus