Hem / Egna nyheter / Regeringens stödpaket räcker inte för att kompensera idrotten i Blekinge

Regeringens stödpaket räcker inte för att kompensera idrotten i Blekinge

En ny undersökning som presenterades igår visar att idrottsrörelsen drabbas hårdare av coronapandemin än man tidigare beräknat och att regeringens krispaket på 500 miljoner kronor knappt täcker hälften av förlusterna.

Resultatet av den enkät som Riksidrottsförbundet skickat till landets föreningar visar att inställda evenemang och minskade intäkter landar på ett minus om 1,2 miljarder kronor fram till sista juni. För idrottsrörelsen i Blekinge innebär det ett bortfall på ca 16 miljoner kronor. Totalt har 3 000 idrottsföreningar svarat på Riksidrottsförbundets enkät, vilket är knappt 20 procent av landets föreningar.

I Blekinge har 53 föreningar av totalt 360 föreningar svarat, vilket motsvarar en representation på ca 15 procent av blekingeföreningarna.

- Många idrottsföreningar har inte svarat, men siffrorna ger oss en tydlig insikt om hur hårt idrottsrörelsen i Blekinge drabbats av den pågående pandemin. Den verkliga siffran är dock högre, säger Patric Nilsson, Distriktsidrottschef vid RF-SISU Blekinge.

Den ekonomiska skadan härrör främst från uteblivna tävlingar, matcher eller evenemang. Men även den vanliga träningsverksamheten har drabbats i form av mindre träningsavgifter, bokningsavgifter, medlemsavgifter mm.

- Vi vet att evenemang är viktiga inkomstkällor och avgörande för genomförandet av de flesta idrottsföreningars verksamhet, säger Patric Nilsson.

RF-SISU Blekinge stödjer nu föreningarna i Blekinge med att söka kompensationsstöd ur de 500 mkr som finns att söka.

- Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga och följs av idrotten, men det har slagit mycket hårt mot ekonomin för idrottsföreningarna. Det är också glädjande att tre av blekingekommunerna har avsatt extra medel för föreningslivet men Regeringen behöver kompensera idrottsrörelsen i större omfattning, avslutar Patric.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus