Hem / Egna nyheter / Pride i Blekinge - idrotten kan göra skillnad!

Pride i Blekinge - idrotten kan göra skillnad!

Under nästa vecka inleds Pride i Blekinge. Läs mer om vad som händer under veckan, och hur din förening kan vara med och skapa en inkluderande idrott för alla!

Idrotten är en arena för gemenskap. För många är den en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Dessvärre kan jargong i omklädningsrummet, könsindelning från tidig ålder och okunskap hos ledare om hbtq vara trösklar för hbtq-personer inom idrotten. Er förening kan bidra till att förändra situationen till det bättre.

Nästa vecka inleds Blekinge Pride, med en rad olika aktiviteter under en veckas tid. 

Se hela programmet här

Prideparader i Karlskrona och Sölvesborg

I Blekinge kommer det att arrangeras prideparader i Karlskrona (söndag 3/7) och i Sölvesborg (tisdag 5/7). RF-SISU Blekinge kommer att vara representerade vid båda paraderna. Varmt välkomna att delta med era föreningar! Är ni större sällskap så behöver ni göra en föranmälan via länkarna nedan. 

Föreläsning med Saga Becker

imagewdvy.png

Föreläsning i Karlshamn 28 juni, 18.00-20.00

Anmälan via Studieförbundet Vuxenskolan

Saga är uppväxt i Kallinge, norr om Ronneby. Tillsammans med sin mamma berättar Saga hur det var att växa upp som transperson i Blekinge. Sagas mamma blev extra betydelsefull för Saga när samhället inte gav något stöd. Saga och hennes mamma blev också ett stöd för varandra och har en nära och kärleksfull relation som varit en möjliggörare i Sagas konstnärskap, författarskap och hälsa.

Regnbågsbindel

Många föreningar använder regnbågsbindel eller regnbågsfärgade hörnflaggor som ett sätt att aktivera värdegrunden, att visa upp det man redan står för. Att använda exempelvis regnbågsbindel är att visa att föreningen och laget står för de grundläggande värderingar som idrotten vilar på. Att visa upp sin värdegrund genom regnbågssymboler spelar stor roll för hbtq-personers upplevelser av att passa in i idrotten eller inte. Det kan också spela stor roll för andra människor som vill vara säkra på att föreningen är en förening som inkluderar. 

Vi uppmanar föreningar att under Pride i Blekinge (och även annars) manifestera med regnbågsbindeln på match, tävling och träning och dela bilder i sociala medier. Tillsammans sänder vi budskapet om att idrotten är öppen för alla.

  • Alla föreningar i Blekinge har möjlighet att hämta en gratis regnbågsbindel, tillsammans med ett samtalsunderlag, på något av våra kontor.  
  • Vi vill kunna dela, i våra sociala medier, bilder på när ni använder regnbågsbindeln. Skicka därför gärna era foton till vår kommunikatör på This is a mailto link.

Info och stöd för arbete med hbtq och idrott

Utbildningswebben inkluderandeidrott.se

Film om idrott och trans från SISU Idrottsböcker

Läs mer om hur regnbågsbindeln gör skillnad – SISU Idrottsböcker

Rapporter om hbtq och idrott

Hbtq och idrott

Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten

Idrott för alla kroppar (RFSL)

Studie om hälsa och livsvillkor hos unga hbtq-personer (Forte)

Tips att titta på: SVT serie Regnbågshjältar

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus