Hem / Egna nyheter / Parasport gör stor skillnad - ger deltagarna en känsla av samhörighet

Parasport gör stor skillnad - ger deltagarna en känsla av samhörighet

Att som funktionsnedsatt ha möjlighet att få idrotta kan vara avgörande. Många vittnar om att känslan av samhörighet och möjligheten att få röra på sig tillsammans med andra är en väldigt viktig del i livet. Och i Blekinge är parasporten på uppsving.

Stämningen förändras när Alla kan gympa-gänget från Sölvesborg kommer in i omklädningsrummet. De är glada och det smittar av sig. Deltagarna är också pirriga för det som står på schemat idag är träning inför en uppvisning som de ska ha om ungefär en månad. En dansuppvisning inför en massa folk. En ovan känsla, men alla ser fram emot det.

Sölvesborgsgymnasterna drog igång gruppen Alla kan gympa för ungefär tio år sedan och den riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Träningen har gjort stor skillnad för de som är med berättar Anna Lindh som är ledare i föreningen.

Med stort engagemang och med stor inlevelse berättar hon om hur viktigt det är för deltagarna att på samma villkor som alla andra få möjlighet att röra på sig och lära sig nya saker. Och lika viktigt är det med den fina gemenskapen och det sociala sammanhanget.

Ett par av tjejerna i gruppen stämmer in i det Anna säger.

- Det är kul, allt är kul. Det känns väldigt bra, säger Louise Torstensson.

Och Tilly Lindahl, som faktiskt har varit med från starten, gillar också gymnastiken väldigt mycket.

- Det är roligt, jag har fått nya kompisar och jag känner mig trygg här, säger hon.

Malin Sjögren är också med på gymnastiken och hon har dessutom blivit ledare för en barngrupp och det tycker Anna Lindh är bra. För henne är det självklart att även personer med funktionsnedsättning ska kunna vara ledare om de har ledaregenskaper. Och Anna intygar att Malin verkligen har det.

- Jag tycker att det roligaste med gymnastiken är trampolinen. Och jag gillar att hjälpa barnen, säger Malin.

Louise Malin Anna och Tilly.jpg

Pandemin ställde till det

Men Sölvesborgsgymnasterna och gruppen Alla kan gympa har tillsammans med många andra paraidrottare en jobbig tid bakom sig. När coronapandemin drog in över Sverige för drygt två år sedan var det just den här gruppen som drabbades hårdast av alla.

Delvis beror det på många av de generellt ingick i riskgruppen. Men det beror också på att det i många fall var svårare att ställa om verksamheten, som andra idrotter i viss mån kunde göra.

- Det var tufft att inte få gå hit, jättetufft, säger Malin Sjögren från Sölvesborgsgymnasterna, som verkligen saknade sin gymnastik och sina kompisar och ledare när föreningen fick göra ett långt uppehåll.

En rapport från Riksidrottsförbundet visar på ett tapp på hela 80 procent i deltagartillfällen inom parasport när det var som värst under pandemin. Trots att målgruppen är den som kanske behövde komma till sin träning allra mest.

- Devisen ”ställa om” blev istället att stanna hemma för paraidrottare. Men all forskning visar att fritiden faktiskt kan vara viktigare för personer med funktionsnedsättningar än för andra, säger Per-Henrik Linderson, idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge med ansvar just för parasport i länet.

Framtidstro inom paraidrotten

Nu har vi coronapandemin i backspegeln och parasporten i länet har återhämtat sig. De flesta föreningar har dragit i gång sin verksamhet igen och Sölvesborgsgymnasterna är bara ett exempel på det.

Ett annat exempel är Karlskrona Handikappidrottsförening (KHIF) som återigen bjuder in till boccia och simning på Blekingesjukhuset i Karlskrona varje fredag. Och ordföranden Jesper Beppan Magnusson märker också av att intresset för parasport har ökat bland föreningarna efter pandemin.

- Det har blivit en omstart i hela föreningslivet och många föreningar som inte har haft aktiviteter tidigare hör av sig och vill ha stöttning och hjälp med att komma igång. Det är roligt, säger han.

Men att föreningar erbjuder parasport är inte den enda lösningen för att funktionsnedsatta ska få möjlighet att idrotta med det som de tycker är roligt. Enligt idrottskonsulent Per-Henrik Linderson vilar ett stort ansvar på många aktörer i samhället.

För att fler ska upptäcka parasport, och vilja och våga prova, önskar Linderson till exempel att det fanns funktioner inom kommunerna och regionen som skulle fungera som en samordnare. Och att de som jobbar allra närmast målgruppen skulle hjälpa till ännu mer att puffa på i vardagen.

- Det är lätt att tro att det är fysiska hinder som är de största hindren. Men det handlar mer om att få personer i den här målgruppen att våga prova, säger han.

Samhället kan göra mer

Ronneby kommun är en av de kommuner som håller med om att de har ett stort ansvar att jobba aktivt med det här. I Ronneby upplever man dock inte att kompetensen finns fullt ut och de är därför i behov av stöttning av andra aktörer. Men trots att mycket görs finns det mer att göra.

- Till exempel kan vi bli mer aktiva i att samverka med föreningarna i kommunen, säger Jessica Masmanidou, verksamhetschef för Funktionsstöd i Ronneby.

En annan som också efterlyser mer stöttning från samhället är den elitsatsande paraidrottaren Elina Waldén från Karlskrona. Hon blev förlamad i sitt ena ben 2016 och två år senare i det andra benet.

Vi träffas på Långö där hon tränar kanot för KK Eskimå. Vårsolen värmer i ansiktet när vi möts upp utanför föreningslokalen. Hon är långt gången i sin graviditet men trots det tar hon sig smidigt ner från rullstolen till trappan där vi ska sitta.

När vi börjar prata slås jag direkt av att hon är en oerhört driven person. Trots många motgångar i livet verkar hon inte se några som helst hinder inför framtiden. Men det har inte alltid varit så enligt Elina själv.

- Tänk om någon till exempel hade visat mig möjligheterna inom parasport redan när jag var på sjukhuset i samband med att jag blev förlamad. Då hade jag sluppit göra allt själv och jag hade snabbare hittat tillbaka till idrotten igen och med det också hittat min plats, säger hon.

Hon menar att det kan finnas stora fördelar med att introducera idrotten för funktionsnedsatta personer tidigt eftersom rörelse och samhörighet är så viktigt för att må bra.

- Jag som är nyskadad vet ju hur det är att vara på båda sidorna. Som funktionsnedsatt känner man sig väldigt ofta exkluderad och utanför i samhället. Men när jag idrottar känner jag samhörigheten igen och vi kan göra saker tillsammans även om vi har olika förutsättningar, säger Elina Waldén.

elina waldén bryggan2.jpg

Många aktiviteter för att lyfta paraidrotten är på gång

I Blekinge är det mycket på gång inom parasport. Det ska bland annat arrangeras prova-på-dagar i Sölvesborg och i Karlskrona och fler föreningar har alltså ambitionen att börja med aktiviteter inom sina sporter.

- Det finns ingen quickfix när det gäller paraidrotten men vi ser positiva tendenser på flera håll, säger idrottskonsulenten Per-Henrik Linderson.

Det som ligger närmast i kalendern är ett stort evenemang i Malmö i mitten av juni, Special Olympics, som är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Målet för RF-SISU Blekinge är att fylla en buss med folk från länet och åka ner och titta på tävlingarna där paraidrottare från länet och resten av landet deltar. Det ska förhoppningsvis ge inspiration för bland andra idrottare, föreningsfolk och beslutsfattare.

Och det är just invigningen av Special Olympics som Sölvesborgsgymnasterna håller på att träna till när jag träffar dem i idrottshallen i Hjortakroken.

Gymnasterna har blivit speciellt inbjudna att vara med i öppningsnumret och de har med sig pom-poms och häftig musik i numret. Det är ingen lätt koreografi, så även om det finns en glädje och förväntan i luften är de också lite nervösa. Men alla är inte det.

- Jag är inte nervös för jag kan det här redan. Jag kan allt, säger Tilly Lindahl.

Vill du veta mer om parasport i länet och om de olika evenemangen?

  • Para Me - en tjänst av Parasport Sverige för personer med funktionsnedsättning att hitta sin idrott
  • Special Olympics - tävling för intellektuellt funktionsnedsatta
  • Åk med till Special Olympics - Häng med Parasport Blekinge och RF-SISU Blekinge till Malmö 17 juni. Välkommen med din anmälan senast 10 juni!
  • Parasport Camp - Prova-på-dagar i Sölvesborg 2-3 september
Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus