Hem / Egna nyheter / Möten över gränserna pekar ut en riktning för framtidens idrott i Blekinge

Möten över gränserna pekar ut en riktning för framtidens idrott i Blekinge

Hur ska framtidens idrott se ut i länet? Med stort engagemang diskuterade personer i olika åldrar, olika kön och från olika kulturer sina perspektiv med varandra vid en workshop ute på Tjärö, mitt i Blekinge skärgård.

- Det är väldigt roligt att se nya ställen, träffa nya människor och att få lära sig nya saker, säger Hiam Dadoul som går i gymnasiet i Karlskrona och som bland annat är ledare inom simning.

Det var ett trettiotal personer som steg i land på vackra Tjärö för att prata om två huvudfrågor, Idrott hela livet och Inkluderande, jämställd och tillgänglig idrottsrörelse.

Engagemanget var påtagligt stort för samtalen var igång innan alla ens hann sätta sig till bords, och diskussionerna ville knappt ta slut. Dagen arrangerades av RF-SISU Blekinge i samverkan med Region Blekinge, och är ett av flera dialogmöten i arbetet att ta fram det nya Idrottspolitiska programmet i länet.

- Jag vet knappt vad jag ska säga om uppslutningen och engagemanget. Jag känner mig faktiskt lite tagen, säger Sofia Swartz från RF-SISU Blekinge.

Att vara en kugge i det viktiga arbetet

På förmiddagen lades det fokus på Idrott hela livet och det kom fram många fina förslag på hur vi ska locka in bland andra seniorerna i föreningslivet.

Ruby Röman från Olofström är 76 år och hon har haft möjligheten att prova på projektet Senior sport school och det har lett till att hon har testat idrotter, till exempel judo, som hon aldrig skulle ha gjort innan berättar hon. Och träffarna gav även en känsla av gemenskap.

- För att nå seniorerna är det viktigt att vara synlig, att komma ut och visa att man finns. Dagen på Tjärö var väldigt givande och det känns fint att ”lilla jag” får vara en kugge i det här arbetet, säger hon.

Diskussionerna under förmiddagen handlade även om hur vi får de unga att stanna kvar länge i idrotten.

Ett sätt kan vara att skapa roller som innebär att man inte måste idrotta själv för att kunna vara med i en förening. Friidrottsklubben IF Udd från Karlshamn har via sitt ungdomsråd till exempel även fått in de unga i styrelsen.

AnnaOlivia.jpg

Det öppnar ju upp för att stanna i föreningen och göra annat när man känner sig färdig med själva idrottandet, säger Olivia Hansén. Och Oliva Hansén och Anna Bergdén från IF Udd gjorde stort intryck när de berättade om just Ungdomsrådet och vilka positiva effekter det har haft på föreningen.

- Det var en jättebra idé och det tänker jag att vi också ska införa, säger Ronny Schneider från Karlskrona Judoklubb som också var med ute på Tjärö.

RonnyTheo.jpg

Alla behövs och ska få vara med

Efter lunch och en promenad över ön under ett lätt regn var det dags för nästa fråga. Hur ska idrotten kunna locka och ta emot så många som möjligt, i alla åldrar och oavsett bakgrund? Diskussionerna kom snabbt igång igen och idéer fanns det gott om.

Några av förslagen var prova på-dagar för alla åldrar för att visa vad som finns, överbrygga språkbarriärer genom att informera om idrottsrörelsen på SFI (svenska för invandrare) och att klubbarna i större utsträckning ska ha nybörjargrupper för att sänka tröskeln för att prova något nytt.

- Om man under några tillfällen får lära sig grunderna i idrotten med andra som också är nybörjare så kanske fler vågar prova nya saker, säger gymnasieeleven Anmar Jahwani, som själv har hållit på med flera idrotter.

anmarochtjejernaTjärö.jpg

Många fina möten och samtal

Ett annat förslag som dök upp var att fler kommuner skulle starta någon typ av utlåningssystem för de som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa egen idrottsutrustning.

- Vi har ju fritidsbibblan i Karlshamn. Vi måste sprida den informationen för det är viktigt att alla får veta att man kan få hjälp med till exempel skridskor och cykel, säger Lars-Gunnar Bengtsson, en av de som var med på workshopen.

Det blev en berikande dag i skärgården med många fina möten och samtal. När vi går mot Tjäröbåten som ligger i hamnen och väntar på oss försöker Magnus Olsson från RF-SISU Blekinge hitta orden för att summera dagen.

- Det är en sådan glädje att se vad vi kan åstadkomma när vi möts över alla gränser.

PostitInkludering.jpg

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus