Hem / Egna nyheter / Livslångt idrottande och livslångt ledarskap i Karlskrona SOK

Livslångt idrottande och livslångt ledarskap i Karlskrona SOK

Karlskrona SOK är föreningen som står på flera verksamhetsben. Genom ett aktivt utbildnings- och utvecklingsarbete kan medlemmarna lära av varandra och utvecklas tillsammans - såväl som idrottare som människor.

Tillströmningen av nya medlemmar är mycket god i Karlskrona SOK. Redan innan coronapandemin och framförallt under dess utveckling är det många som är nyfikna på orientering och det tillkommer ständigt både nya familjer och enskilda utövare:
 - Vi erbjuder mycket i samma verksamhet. Genom att erbjuda både orientering, löpning, längdskidåkning, rullskidor och nu även skidskytte under samma paraply får vi både en stor upptagning och synergieffekt mellan de olika verksamheterna. De öppna och kostnadsfria aktiviteterna som Hitta ut och Bokstavsjakten är också viktiga ingångar till verksamheten och stärker föreningens varumärke, säger Robert Hedman.

Robert är ny ordförande i föreningen för i år. Han har själv en bakgrund inom längdskidåkning och skidorientering, och tillträdde som ordförande i coronapandemins början. En pandemi som har påverkat föreningen på olika sätt, men också gett tillfälle till reflektion:
- På sätt och vis har den här tävlingsfria perioden varit nyttig för oss, menar Robert. Vi vet sedan tidigare att många inte vill tävla. Samtidigt är många av våra medlemmar upptagna med just orienteringstävlande mellan mars till oktober. Det är viktigt för oss som förening att vi kan erbjuda verksamhet även för de som inte vill tävla, och nu har vi kunnat fokusera på och reflektera över det. Särskilt inom skiddelen har vi många medlemmar där tävling inte är grejen. Jag tror vi har mycket att lära mellan våra olika verksamheter.

Kent Törnqvist som är barn- och ungdomsledare i föreningen fyller i:
- Jag tror inte att barnen har känt så mycket av förändringarna trots att vi inte kunnat tävla under våren. Vi har också skapat egna tävlingar där ungdomarna har fått träna och känna sig trygga i olika tävlingsmoment, vilket också har gjort att fler har kunnat vara med, säger Kent.

Karlskrona SOK erbjuder flera olika former av strukturerad träning i grupp med utbildade ledare, för individuella idrottare i alla åldrar.
- Målet är alltid att barnen ska vara så glada i verksamheten att de vill komma hit igen, säger Kent. Det handlar lika mycket om lek och kompisskap som själva idrottandet. Alla är pusselbitar.

En bred verksamhet ger föreningen både nya influenser och en större räckvidd. Sedan Karlskrona SOK bildades 2016 utifrån de båda föreningarna FK Vittus och OK Dacke har man också en större total grupp, både sett till utövare och organisationsledare.
- Vi har fått in flera nya ledare de senaste åren som inte har orienteringsbakgrund, säger Kent. De kommer in med andra perspektiv och fler kompetenser.
Karlskrona SOK jobbar också aktivt med öppna rekryteringsaktiviteter. Som ett exempel nämner Kent en aktivitet som föreningen erbjöd nyligen, Rogaining. I lag skulle deltagarna under en given tid besöka så många kontroller som möjligt. Den första upplagan av Bastasjö Rogaining lockade många barn och ungdomar tillsammans med sina föräldrar, där de flesta inte hade orienteringsbakgrund.

Vill inkludera fler

Även om Karlskrona SOK når många idag så ser de en potential i att nå fler utövare, framförallt i målgrupper så som deltagare med utländsk bakgrund eller från socioekonomiskt svagare områden. Orienteringen är i sig inte en så dyr idrott men det kan finnas andra trösklar på vägen mot en jämlik idrott så som kännedom, tillgänglighet och en ledarkultur som traditionellt bygger på ideellt föräldraengagemang. Robert Hedman menar också att tillgången till kartor är en central fråga:
- Det är viktigt med uppdaterat kartmaterial i närheten av där folk bor. Att vi kan ha verksamhet på olika platser och att det inte blir så komplicerat att komma ut eller vara med. I höst revideras till exempel kartan över Mellanstaden, säger Robert.

Maria Sibileva som är barn- och ungdomsledare lägger till ett ytterligare perspektiv:
- Barn med utländsk bakgrund behöver förebilder. Att de ser att barn från olika länder deltar i verksamheten. Jag tror också att till exempel jag som har utländsk bakgrund eller Hiam som är ledare på SOL-skolan här kan bidra till att fler kommer med och att de ser att även ledarvägen är möjlig, säger Maria.

Ett lärande ledarskap

Karlskrona SOK tilldelades tillsammans med Norrevångskolans Skol-IF KFUM Karlskronas och RF-SISU Blekinges stimulanspris 2019. Priset ville stimulera föreningar som arbetar inkluderande och med glädje, rörelseförståelse och utveckling i fokus. Inför sommarens idrottsskola har föreningen även fått stöd från KFUM för att kunna genomföra kostnadsfri SOL-skola. Två omgångar där barn under varsin vecka får delta i ett dagläger i Rödeby med fokus på rörelseglädje och gemenskap. Under veckan tränas olika moment under orientering, aktiviteter och lekar utomhus.

Maria Sibileva är en av de sammanhållande kring SOL-skolan och beskriver att denna idrottsskola är en viktig introduktion till ledarskapet. I ledarteamet finns en mix av erfarna vuxna ledare, unga ledare som varit SOL-skoleledare några år och helt nya ledare som börjar som hjälpledare. Den yngsta ledaren är 11 år. Genom en ledarkontinuitet kan de ledare som varit med några år lära de nya och yngre:
- Det är en form av operativt ledarskap, säger Maria. Vi har utbildning både inför SOL-skolan och en timme innan varje aktivitetsdag börjar. Ledarna planerar själva upplägg och uppdelning av deltagarna. När de sedan leder grupperna tränar de sig i att lösa olika typer av uppgifter, att justera och förbättra. Om någon ledare till exempel blir sjuk under veckan så täcker de upp för varandra. De yngre tittar mycket på hur de erfarna ledarna gör och hur de löser olika ledaruppgifter.

Vid dagens slut samlas ledarteamet en timme igen för reflektion och feedback. Då pratar de igenom dagens erfarenheter och diskuterar lösningar på olika utmaningar. Maria beskriver hur de nya ledarna växer för varje dag som går och snabbt blir idoler för deltagarna. De unga ledarna kan sedan kliva in som ledare i andra sammanhang, till exempel i olika aktiviteter och övningar i träning eller när föreningen har läger. Men framförallt skapas en kultur av gemenskap och respekt:
- Som förening vill vi bidra till att fostra en ny generation av ledare och en atmosfär där alla tar hand om varandra. Det är viktigt för föreningens kultur och värdegrund, säger Maria.

Maria har nu tankar om att i samverkan med RF-SISU Blekinge fortsätta utbilda de unga ledarna även under andra delar av året, och gärna i samverkan med andra idrotter. Hon tror att många komponenter i det goda ledarskapet är gemensamma, och att olika idrotter har olika saker att lära av varandra.

Olika sätt att vara med

En av ungdomarna som börjat i Karlskrona SOK de senaste åren är 15-åriga Hiam som är född i Syrien. Hon började med orientering när hon bodde i Östergötland och fortsatte sedan i Karlskrona SOK efter flytten till Blekinge för ett par år sedan. Nu är hon även ledare i SOL-skolan.
- Något som är väldigt bra med orientering är att man kan vara med så mycket man vill. Vissa veckor har jag mer i skolan så då hinner jag inte orientera. Sedan nästa vecka kan jag vara med igen. Jag gillar också att man kan vara med hela familjen i samma aktivitet och att det också finns aktiviteter som Bokstavsjakten som man kan göra tillsammans med sin familj när man vill.

Kajsa som är 11 år och även hon SOL-skoleledare fyller i:
- På träningarna delas vi upp utifrån erfarenhet och inte ålder. Till exempel kan syskon börja tillsammans och träna ihop, och det kan kännas tryggare att börja så. Det finns också många sätt att vara med på. Till exempel att träna, tävla och åka på läger tillsammans. När man är ny kan man börja med inskolningsbana för att sedan prova en öppen bana där man får springa med sällskap. När man känner sig säker kan man testa att springa själv. Vi övar också på att springa i skogen och bli starka löpare i olika terräng.

Även under SOL-skolan får barnen träna, leka och utforska olika typer av underlag och rörelser. Tarzanbanan är en årlig favorit där olika färdigheter tränas i skogen. Genom att springa, klättra, balansera, hoppa och smidigt röra sig mellan och genom hinder längs en utmarkerad bana utmanar barnen sig själva många varv. Alma som är 6,5 år visar gärna runt på banan ocg ger tips på saker som är bra att tänka på inför start:
- Du kan vara stark på vissa delar, säger Alma. Och det är viktigt att du är modig. Fast du kan träna på det också på banan.
Alma tar sig glatt genom de olika passagerna och ger samtidigt tips på hur de kan göras enklare eller svårare. Hon bor i vanliga fall i Stockholm, en bit ifrån skogar lika Rödebyskogen, men gillar att leka och vara i skogen:
- Man lär sig att vara själv i skogen och det är bra. Det roligaste förutom Tarzanbanan har varit att testa rullskidor. Det hade Alma aldrig gjort tidigare.

När deltagarna summerar veckan i grupp tillsammans med Robert vid avslutningen är det olika bud om vad som varit roligast under veckan:
- Tarzanbanan. Orienteringen. Vattenkriget. Tipspromenaden. Rullskidorna. Allt.

Ytterligare ett kvitto på att variationen och spännvidden är ett signum för verksamheten i Karlskrona SOK.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus