Hem / Egna nyheter / Lärande tillsammans och på distans när nya golfledare utbildas

Lärande tillsammans och på distans när nya golfledare utbildas

Golfen når många nya utövare och satsar samtidigt på att utbilda nya barn- och ungdomsledare. Karlshamns GK och Sölvesborgs GK gör gemensam sak och genomför "Grundutbildning för tränare" tillsammans. Teori och praktik, tillsammans och i föreningarna.

Grundutbildning för tränare (GUT) är det första obligatoriska steget i det idrottsövergripande utbildningsutbudet och riktar sig till dig som är eller vill bli tränare för barn, ungdomar och vuxna i någon av våra idrotter. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i ledarskap och träningslära och viktiga utgångspunkter för att skapa en utvecklande och inspirerande miljö där idrottare har roligt, mår bra och får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar och behov.

Anna Hedström är organisationsledare från Karlshamns GK och deltar i Grundutbildning för tränare tillsammans med sin snart 15-åriga dotter Louise som är barn- och ungdomsledare i föreningen. RF-SISU Blekinge erbjuder flera omgångar av Grundutbildning för tränare per år, och det finns också möjlighet att som ledarteam genomföra utbildningen per idrott eller förening. En möjlighet som Karlshamns GK nappade på tillsammans med organisations- och aktivitetsledare från Sölvesborgs GK.
- Genom att även kunna erbjuda GUT ute hos föreningar eller idrotter kan vi få med oss fler, så som ett helt ledarteam, säger idrottskonsulent Madde Augustsson från RF-SISU Blekinge som var utbildare tillsammans med Eric Fransson. Det kan också vara en fördel att kunna utgå från just sin idrotts perspektiv. Det är roligt att föreningarna startar nya grupper för att stärka ledarskapet och förhoppningen är att fler föreningar ska inspireras och vilja genomföra GUT i samverkan med oss och andra föreningar. 

Utbildningen genomförs i ett varierat lärande där du genomför stora delar av utbildningen via en utbildningswebb, när och var det passar dig bäst. Vid en kortare inledande träff ges en introduktion till innehåll och upplägg. Vid en fysisk träff några veckor senare får deltagarna diskutera innehåll och utbyta erfarenheter tillsammans med andra, och ta emot en mängd praktiska övningstips.
- Olika åldrar och olika delar av organisationen ger olika perspektiv. Grundutbildningen ger en introduktion inte bara till själva ledarskapet utan också till föreningslära och hur en förening är uppbyggd. Uppgifterna kan göras i sitt team på hemmaplan och deltagarna stärks både som individ och som grupp, säger Madde.

Vid den fysiska träffen pratade gruppen gemensamt om hur de kan ta emot nya golfare i olika åldrar. Hur kan man inkludera en nybörjare i en befintlig grupp? Mycket av ledarskapet handlar också om förberedelser - både sett till praktiska övningar och hur man som ledare kan förbereda sig på att möta aktiva.

Juniorverksamheten i Karlshamns GK har varit vilande några år men startat upp igen nu under våren. De unga ledarna tar hand om de yngsta utövarna.
- Vi vill bygga en gemenskap kring golfen för att kunna behålla våra barn och ungdomar. Dessa utbildningsdagar har varit jättebra för oss, säger Anna Hedström. Vi hade tankar på att utveckla juniorverksamheten även tidigare, men det har också varit lättare att locka ungdomarna i år. Golfen är en idrott som funkar bra med fysiskt avstånd och anpassning.

Anna och gänget ser fram emot att dela med sig av sina nya kunskaper och perspektiv till övriga juniorledare i föreningen och ser också gärna att fler ledare går GUT:en, som hon varmt rekommenderar:
- Vi är jättenöjda. Upplägget är jättebra med inte för långt mellan träffarna. Det har funkat fint med uppgiften på hemmaplan. Det var också flera fördelar att göra utbildningen i ett blandat gäng tillsammans med en annan klubb och vi har kunnat ha mycket utbyte med varandra. Sölvesborg har kommit mycket längre i verksamheten och ledarskapet på junior- och ungdomssidan och vi har kunnat få mycket inspiration och tips från dem.

Läs mer om Grundutbildning för tränare

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus