Hem / Egna nyheter / Lärande och relationsbyggande medan barnen blir vattenvana

Lärande och relationsbyggande medan barnen blir vattenvana

Under tiden barnen blir vattenvana och lär sig simma får föräldrarna inspirerande föreläsningar om kost, föreningslära, motivation och träningslära. Läs om samverkansprojektet mellan Karlskrona Simsällskap, Karlskrona kommun och RF-SISU Blekinge.

- Det är första gången mina barn går i simskola. De har lärt sig så mycket på en vecka! De har blivit mer trygga i vattnet och vågar mer, säger en mamma när vi träffas vid Skönstaviks badplats. Under två veckor har Karlskrona Simsällskap i samverkan med RF-SISU Blekinge och Karlskrona kommun inom ramen för "Idrott i Mellanstaden" en simskola med fokus på vattenvana. Det unika för denna simskola är att även föräldrarna utbildar sig under tiden.

Simkunnigheten i Mellanstaden är lägre än i andra områden. I en stad omgiven av vatten är det väldigt viktigt med vattenvana och att öka simkunnighet och livräddningskunskaper bland både barn och vuxna. Intresset för sommarsimskolan i Skönstavik var väldigt stort. Den första gruppen fylldes snabbt och blev såsmåningom till tre. Totalt utbildas 39 barn och ännu fler föräldrar under de båda veckorna.

Vill hitta rörelseglädje och gemenskap i förening

Samtidigt som barnen tränas i vattnet av ungdomsledarna från Karlskrona Simsällskap är minst en förälder per deltagande barn samlade i lärgrupp på land tillsammans med Lena Widenfors och Nura Alali från RF-SISU Blekinge. Idag är temat Idrott och hälsa. Lena och Nura samtalar med föräldrarna om vikten av rörelse och vardagsmotion. Deltagarna delar med sig av hur de motionerar och ger tips till varandra. Det är flera som regelbundet promenerar, och Lena tipsar om att lägga in pulshöjande inslag i vardagspromenaderna - till exempel genom att gå raskt eller lägga in lite jogg. Att ta några kortare promenader om dagen kan också göra det enklare att komma upp i den dagliga rekommendationen. Det är flera som styrketränar hemma eller på gym. Någon simmar, en annan spelar tennis. De flesta motionerar på egen hand. Nura och Lena berättar om vad idrottsföreningar kan erbjuda och en av deltagarna stämmer också in i att det ger henne mer motivation att träna tillsammans med andra.

- Många har skrivit och varit så tacksamma. Dessa veckor har gett dem nya perspektiv, berättar Nura Alali. En del föräldrar kan vara rädda för att skicka sina barn till föreningar. De vet inte hur verksamheten fungerar eller hur det är runt till exempel matcher och läger. Vi förklarar vad en förening är och hur den är uppbyggd, och att man som förälder kan vara med och bidra på olika sätt.

Livsviktig vattenvana

Lena och Nura lyfter också vikten av fortsatt simskola. Att utveckla simkunnighet tar tid och kräver regelbunden träning. Nästan alla barn har varit och badat med sina föräldrar under den varma helgen som gick. Samtidigt ökar antalet drunkningsolyckor och livräddningssituationer runt om i landet, och en man drunknade vid Stumholmens badplats. Roland Harutyunyan som är projektsamordnare för "Idrott i Mellanstaden" berättar att han hittills i sommar ett par gånger i privata sammanhang fått rycka in och göra livräddande insatser där badande barn och vuxna missbedömt situationen eller tappat kontrollen. Dagens samtal inleds med ett prat om vikten av att bada säkert, utveckla trygghet och ha uppsikt.

Det har kommit in flera intresseanmälningar från deltagare i gruppen till KSS, både kring fortsatt simskola och livräddning. Det finns även intresse för vuxensimskola:
- Föräldrarna har tänkt till. Även om en del barn är simkunniga så är de ganska små. Föräldrarna vill kunna bada säkert tillsammans med sina barn, säger Lena Widenfors.

Relationer som fortsätter

- Sommarsimskolan har blivit mycket bättre än vi tänkt oss, och den har gett oss många nya idéer, säger Lena Widenfors. Vi kommer till hösten inom ramen för "Idrott i Mellanstaden" och "Svenska från dag 1" att fortsätta att utbilda föräldrarna, och barnen kommer att fortsätta i KSS ordinarie simskolor. I kommande utbildningar kommer vi att köra lite längre föreläsningar varvat med studiebesök i olika föreningar, bland annat i badmintonhallen. Vi blir en kanal mellan föräldrarna och ut i föreningslivet.

- Det är många som är jättepositiva till att vidareutbilda sig i kost och hälsa. Vi har till exempel pratat med många av kvinnorna som vill börja träna, men som inte har vetat vart de ska vända sig. Många känner sig stressade och mår inta bra. Vi ser hur träning, utbildning och social samvaro kring rörelse även kan förbättra psykisk hälsa. Det här är bara början på en hälsotrend i Mellanstaden, säger Lena Widenfors.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus