Hem / Egna nyheter / Idrottsrörelsen begär ytterligare 500 miljoner i förlängt stöd

Idrottsrörelsen begär ytterligare 500 miljoner i förlängt stöd

Riksidrottsförbundet begär att regeringen förlänger stödet till idrottsrörelsen med 500 miljoner kronor för perioden juli–september. Läs öppet brev från RF-SISU Blekinge till länets riksdagsledamöter.

Krisen slår hårt mot idrottsrörelsen även kommande månader. Riksidrottsförbundet begär att regeringen förlänger stödet till idrottsrörelsen med 500 miljoner kronor för perioden juli–september.

Det pågår intensiva diskussioner på nationell nivå med riksdagspartierna och vi har därför skrivit ett brev till Blekinges riksdagsledamöter för att belysa vikten av ett fortsatt stöd.

- Många föreningar drabbas hårt av inställda evenemang och aktiviteter i juli och augusti, säger Patric Nilsson, Distriktsidrottschef Blekinge.

Brevet till Blekinges riksdagsledamöter:

Idrotten behöver 500 miljoner för sommaren och hösten

Idrottsrörelsen har precis som många andra områden i samhället drabbats av coronakrisen. Vi vet att många prövningar återstår men vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle.

Blekinge, Sverige och världen kommer vara förändrad och alla kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av Coronapandemin. Riksidrottsförbundet fick därefter uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. Vid ansökningstidens slut hade 4064 föreningar i hela landet sökt varav 82 föreningar i Blekinge. I hela landet uppgick den totala ansökningssumman till nästan 1,3 MSEK och Riksidrottsstyrelsen fick skära bort 800 miljoner kronor. Detta handlade enbart om kompensation för perioden till och med den 30 juni.

De två delar som påverkat och kommer att påverka idrottsrörelsen mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort. Oavsett när eller hur det sker kan vi vara säkra på att det under sommaren och början av hösten kommer råda en oförändrad situation.

De föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas hårt och har samtidigt inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni. I Blekinge påverkar detta ungdomscuper, orienteringstävlingar, motionslopp mm men givetvis också alla fotbollsmatcher. Till detta intäkter kopplat till stadsfester, festivaler mm.

Därför har Riksidrottsförbundet äskat om en förlängning av regeringens stödpaket med ytterligare 500 miljoner kronor. Vi vet att idrotten drabbats mycket hårdare än 500 miljoner kronor. Men vi förstår att idrottsrörelsen inte kan bli fullt ut kompenserad.

Det är dock mycket viktigt att vi får ett snabbt besked från regeringen. Vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva och klara sig tillräckligt så att vi kan fortsätta vara den mötesplats som människor behöver. Det gäller både under krisen och efter krisen.

Jeanette Andréasson Sjödin
Styrelseordförande RF-SISU Blekinge

Patric Nilsson
Distriktsidrottschef Blekinge

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus