Hem / Egna nyheter / Idrottsläger ska locka barn och unga in i föreningslivet

Idrottsläger ska locka barn och unga in i föreningslivet

Under tre dagar i slutet av juni samlades ett 70-tal elever från Tullskolan och Sunnadalskolan i Karlskrona för ett dagläger över tre dagar på Rosenholm. Syftet med lägret är att locka in barnen och ungdomarna i idrotten och i föreningslivet.

Föreningslivet i Sverige skiljer sig åt från hur det fungerar i många andra länder. Det gör att de som kommer hit ofta saknar kunskap om att alla är välkomna att delta, oavsett till exempel ekonomi eller hur duktig man är. Det här vill RF-SISU Blekinge göra något åt och lägret som nyligen hölls i Karlskrona är ett sätt att ta sig an utmaningen.

- Jag kan räkna på min ena hand de elever i klasserna som jag har som är medlem i en idrottsförening. Det här är ett perfekt tillfälle att få prova på, få mer kunskap och kanske bli intresserad att ta det steget, säger Pontus Sandqvist, idrottslärare på Tullskolan.

Under tre dagar i slutet av juni samlades ett 70-tal elever från Tullskolan och Sunnadalskolan i Karlskrona för ett dagläger över tre dagar på Rosenholm. Syftet med lägret är att locka in barnen och ungdomarna i idrotten och i föreningslivet.

När jag kommer till lägret har regnet precis dragit bort och det är en tryckande åskvärme. Men det bryr sig inte lägerdeltagarna om. De har fullt upp med sina idrotter.

Behövs mer kunskap om föreningslivet

Jag träffar Lena Widenfors från RF-SISU Blekinge och vi pratar om varför de anordnar lägret. Hon berättar att det är få barn och unga med utländsk bakgrund som är med i föreningar och att det är väldigt synd.

En anledning till att de inte idrottar organiserat är enligt Lena att barnens föräldrar inte vet om hur föreningslivet i Sverige är uppbyggt, att det bygger på grundvärderingar som gör att vem som helst får vara med.

- Här fungerar ju idrottsrörelsen och föreningslivet så att alla är välkomna oavsett vilka förutsättningar du har. I många andra länder är det inte riktigt så och vi vill visa barnen och deras föräldrar skillnaden och locka in dem i föreningarna, säger Lena Widenfors.Patrik och Lena.jpgPontus Sandqvist och Lena Widenfors

Att vara med i en förening kan ha stor betydelse. Nura Alali, som även hon jobbar för RF-SISU Blekinge, berättar om flera fördelar. Förutom att barnen och ungdomarna får in mer rörelse i sin vardag och en sysselsättning efter skolan erbjuds även möjligheten att få nya kompisar och de kan lära sig språket snabbare.

- Att komma in i en större gemenskap är jätteviktigt för integrationen, säger Nura Alali.

Och idrottsläraren Pontus Sandqvist fyller i.

Det här är världens möjlighet för barnen, säger han.

Nura2.jpgNura Alali, RF-SISU Blekinge

Alla är glada

Lägret hålls för andra året i rad och flera föreningar i Karlskrona är också med och arrangerar. Barnen och ungdomarna har fått välja mellan fem idrotter, basket, boxning, karate, cheerleading och fotboll. Och lägret är en succé. Alla de deltagare som jag träffar under dagen är entusiastiska, glada och uppspelta.

När vi kommer in i hallen där det tränas karate är både energin och ljudnivån hög och Maher Abdulla 11 år möter oss med några luftsparkar och ett stort leende. Han är lite blyg och pratar inte så mycket, men det är tydligt att han är nöjd med sitt val av idrott.

- Det är jätteroligt. Jag gillar min tränare och jag tycker att karate är kul. Vi får lära oss en massa nya saker, säger han.

11-åriga Lin Alahmad, har valt fotboll. Hon tycker att det är jättekul både med fotbollsträningen och lägret i stort. Hon berättar att det är första gången hon är på läger och att det betyder mycket för henne.

- Om jag inte hade varit här hade jag inte haft så mycket annat att göra, säger hon.

Lin, Ronja och Sara.jpgLin Alahmad, Sara Alioae och ledaren Ronja Larsson från Sjöstaden

Föreningarna gynnas också

Även om lägrets fokus ligger på barnen och ungdomarna, att få in dem i föreningslivet, så är det givetvis så att föreningarna också kan dra nytta av de här dagarna. Det behövs alltid en återväxt.

- Vi vill gärna vara med och få barn och unga att röra på sig mer och det här är ett jättebra tillfälle. Men det är också en vinst för oss. Vi har tappat många medlemmar under pandemin och här har vi en möjlighet att kanske fånga upp nya, säger Jerker Karlsson från Carlskrona Shotokan Club. 

Maher och Jerker.jpgMaher Abdulla och ledaren Jerker Karlsson, Carlskrona Shotokan Karate

Och det verkar som att lägret har lyckats fånga mångas intresse. Flera av de barn och ungdomar jag pratar med verkar vilja fortsätta med den idrotten som de har provat på.

10-åriga Hanin Alsaqr och 8-åriga Reem Sobeh säger att cheerleading är så roligt att de gärna vill fortsätta träna med Karlskrona Gymnastikförening. Reems syster Hanan Sobeh, 10 år, är precis lika peppad.

- Vi har fått lära oss att man måste prova flera gånger för att klara av saker och när man kan det man har övat på känns det jättebra. Om mina föräldrar säger ja så vill jag gärna fortsätta med cheerleading, säger hon.

Hur många barn och unga från lägret som till slut söker sig till en förening och börjar idrotta mer organiserat återstår att se. Men förhoppningen är att i alla fall några tar det steget eftersom idrottsrörelsen har så mycket att erbjuda.

Om några av barnen fortsätter in i föreningslivet så är det en vinst. Men vi vill inte att det här ska vara en popcorneffekt. Vi måste jobba långsiktigt, säger Lena Widenfors från RF-SISU Blekinge.

Formation cheerleading.jpg

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus